De middag na de ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling kondigt GroenLinks-partijleider Jesse Klaver aan dat GroenLinks met de PvdD werkt aan een initiatiefwet om vuurwerk te verbieden.

De invoering van een vuurwerkverbod voor particulieren is noodzakelijk om ongeregeldheden in de toekomst te voorkomen, zegt Klaver. De wet komt tegemoet aan de wens van de Nationale politie die al jaren vraagt om een totaal verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen tijdens de jaarwisseling.

Klaver: “Het is vreselijk dat de jaarwisseling keer op keer uit de hand loopt. Het is onacceptabel dat hulpverleners bedreigd worden, bekogeld worden met vuurwerk en daardoor hun werk niet kunnen doen. We moeten nu in actie komen om een vuurwerkverbod te regelen, zodat dit gaat stoppen.”

Elk jaar lijkt er meer geweld te worden gebruikt tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling. Ook dit jaar werden politieagenten, brandweermannen en ambulancepersoneel bekogeld met vuurwerk. In Arnhem kwamen een vader en zijn zoontje om nadat vuurwerk dat door tieners was aangestoken leidden tot brand in hun flat.

Vorig jaar verdubbelde het geweld tijdens de jaarwisseling. Bij het merendeel van de incidenten was vuurwerk in het spel. De initiatiefwet vuurwerkverbod regelt een verbod op de vuurwerkcategorieën F2 en F3. Kindervuurwerk zoals sterretjes blijft wel toegestaan. In de wet zullen ook enkele uitzonderingsgronden worden opgenomen: vuurwerkshows georganiseerd door gemeentes kunnen gewoon blijven bestaan.

Tijdens de afgelopen rumoerige jaarwisseling liep Klaver mee met de politie in Den Haag. Hij sprak met hulpverleners die in hun werkzaamheden werden belemmerd doordat ze met vuurwerk werden bekogelt. Daarom doet de partijleider een dringende oproep aan premier Rutte om nu eindelijk daad bij woord te voegen en een vuurwerkverbod in te voeren.

Klaver: “Elk jaar opnieuw spreekt Rutte zijn afschuw uit over de gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling. Elk jaar opnieuw veroordeelt hij het geweld tegen hulpverleners. En elk jaar opnieuw weigert hij hulpverleners tegemoet te komen en een vuurwerkverbod te regelen. De maat is vol: we moeten onze politiemensen en ambulancepersoneel beschermen en zorgen dat volgend jaar het afsteken van vuurwerk niet meer mag.”

Uit een recente enquête van I&O Research blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders voor een vuurwerkbod is. Ook andere landen kennen al een verbod. In Ierland, Griekenland, Cyprus, Roemenië, Canada en Noord-Australië is het verkopen aan en afsteken voor door consumenten verboden.

Naast GroenLinks werkt ook de Partij voor de Dieren aan een wetsvoorstel voor een vuurwerkverbod. De twee partijen hebben afgesproken de handen ineen te slaan en de twee initiatieven samen te voegen tot één gezamenlijke wet.

Jesse Klaver in gesprek

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.