De fracties van de SP en GroenLinks organiseren, in samenwerking met het comité Troepen Terug uit Afghanistan, een hoorzitting over de militaire, humanitaire en politieke omstandigheden in Uruzgan. De inleiders zullen inzicht geven in de situatie in Afghanistan en hun visie op de beslissing van de Nederlandse regering om de missie in Uruzgan te verlengen.

De hoorzitting wordt georganiseerd ter aanvulling op- en uit teleurstelling over de eenzijdige samenstelling de grote officiële hoorzitting van de Vaste Kamercommissies voor Defensie en Buitenlandse Zaken op 7 december 2007. Bij de hoorzitting in januari 2006 kwamen vrijwel uitsluitend voorstanders van de missie aan het woord. Om de Kamerleden beter in staat te stellen een evenwichtig oordeel te vellen, organiseren de fracties van de SP en GroenLinks i.s.m. het comité Troepen Terug uit Afghanistan een aanvullende hoorzitting met deskundigen die kritisch zijn over verlenging van de missie.

Aanvullende hoorzitting missie Uruzgan, Tweede Kamer, Groen van Prinstererzaal, 6 december 12.30 – 14.45u.

Programma
1. Jan Pronk: “Guerrilla win je niet: onderhandelen met Taliban helpt”.
2. Jan Gruiters, directeur van IKV Pax Christi: “Zonder drastische koerswijziging mislukt de missie in Afghanistan. Isaf ontbeert politieke strategie”
3. Willem van der Put, directeur ontwikkelingsorganisatie Healthnet: “Ontwikkelingswerk gaat juist goed buiten ISAF-gebied”
4. Khalil Wedat, coördinator Samenwerking Nederland –Afghanistan, vertaler boek Anne Frank in het farsi. “Geen vechtmissie in Uruzgan, maar opbouwmissie in Noord-Afghanistan.
5. Arnold Karskens, journalist: “Nederlandse militaire excessen in Afghanistan”

Technisch voorzitter: Saskia Kouwenberg, consultant conflictbemiddeling

De fracties van de SP en GroenLinks nodigen de collega’s van de vaste Kamercommissies van Defensie en Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer uit deel te nemen aan deze hoorzitting. Tevens wordt de pers uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Voor meer info:
Harry van Bommel (SP)
Mariko Peters (GroenLinks)
Klaas Meijer (Comité Troepen terug uit Afghanistan)