De onder dit kabinet toegenomen ongelijkheid moet worden aangepakt. Daarom dienen Rik Grashoff en SP-Kamerlid Farshad Bashir een amendement in op het Belastingplan voor 2017.

Grashoff: “De ongelijkheid is onder het bewind van Mark Rutte flink toegenomen. Het pijnlijke is dat juist de mensen die elke cent moeten omdraaien nauwelijks vooruit zijn gegaan, in tegenstelling tot de mensen die toch al veel verdienen. En mensen zonder werk zijn helemaal achter gebleven. Dat is oneerlijk en daarom dienen SP en GroenLinks samen een amendement in dat voor 2017 geld verschuift van de hogere naar de laagste inkomens. Zo maken we Nederland een stukje eerlijker.”

Met het amendement draaien de partijen het belastingvoordeel dat de hoge inkomens gekregen hebben terug en geven dit aan de laagste inkomens. Door het maximum van de algemene heffingskorting, een korting op de inkomstenbelasting, en de belastingkorting voor ouderen te verhogen profiteren zowel werkenden als niet-werkenden, zoals uitkeringsgerechtigden en ouderen met een aanvullend pensioen. Zo kiezen de partijen voor een eerlijke verdeling van de welvaart.

Bashir: “Dit kabinet gaf vorig jaar bij het Belastingplan een groot voordeel aan de Nederlanders die meer verdienen. Wij draaien dat terug. Dat geld komt dan ten goede aan de rest van Nederland, waaronder heel veel mensen die het geld hard nodig hebben. Zij zullen ook eerder geneigd zijn het geld daadwerkelijk uit geven. Dat is goed voor ondernemers en de economie.”

Bij de Algemene Politieke Beschouwingen in september deed het Centraal Planbureau op verzoek van het kabinet en de Tweede Kamer een onderzoek naar de ontwikkeling van inkomens in Nederland over de afgelopen jaren. Daaruit bleek dat de hoogste inkomens er onder dit kabinet flink meer op vooruit zijn gegaan dan de laagste inkomens. GroenLinks en SP vinden dit niet eerlijk. Met dit amendement willen de partijen de toegenomen ongelijkheid in Nederland onder Rutte keren.