Vanaf 1 januari 2013 moeten Nederlandse internetproviders hun klanten vrije toegang bieden tot alle informatie op internet. Zij mogen vernieuwende internetdiensten zoals Skype, Whatsapp en P2P niet meer blokkeren, vertragen of er extra geld voor vragen. Met het wettelijk voorschrijven van netneutraliteit loopt Nederland voorop. Nu moet de Europese Unie volgen, vindt GroenLinks. Alleen dan is onze vrijheid van informatie verzekerd.
"Na Chili is Nederland het tweede land ter wereld dat netneutraliteit in de wet heeft verankerd. Die voortrekkersrol van Nederland is een felicitatie waard", zegt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. "Te meer omdat het Nederlandse voorbeeld elders in Europa navolging vindt. Slovenië heeft deze maand gekozen voor netneutraliteit. Ook in het Belgische en Franse parlement zijn initiatieven genomen om netneutraliteit bij wet te regelen."
De basis voor de Nederlandse neutraliteit werd in 2011 gelegd door een motie van GroenLinks in de Tweede Kamer en een mede door GroenLinks ingediend amendement op de Telecomwet. De nieuwe regels voor internetproviders gaan per 1 januari 2013 in. De OPTA ziet toe op de naleving. Voor bestaande contracten geldt nog een overgangsperiode van een jaar, maar sommige providers van (mobiel) internet maken alle contracten vanaf morgen netneutraal.
"Het is nu zaak om netneutraliteit ook op Europees niveau te waarborgen", stelt Sargentini. "Zolang dat niet het geval is, zullen de tegenstanders van netneutraliteit de Nederlandse wet proberen te ondergraven met een internationale lobby. Zie het plan van de Europese telecombedrijven voor een tolweg op internet." Pas na lang aandringen van Sargentini nam Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) afstand van dit plan.
Kroes blijft echter kritiek uitoefenen op de Nederlandse netneutraliteit, ook in een recent antwoord op vragen van Sargentini. Dat antwoord kwam een week nadat het Europees Parlement zich duidelijker dan ooit uitsprak vóór het wettelijk regelen van netneutraliteit. Alleen de Europese Commissie kan daartoe het initiatief nemen. Sargentini: "Ik doe Kroes graag een goed voornemen voor nieuwe jaar aan de hand: minder luisteren naar de grote telco's, meer naar de Europese volksvertegenwoordiging."