De Tweede Kamer heeft zojuist besloten op 22 augustus a.s. te debatteren over een wetsvoorstel inzake het toestaan van bepaalde bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw. VVD, CDA en D66 hebben het initiatief genomen de Tweede-Kamer terug te roepen van het reces om over deze kwestie te spreken. GroenLinks twijfelt evenwel nog steeds aan de urgentie van een Kamerdebat over deze kwestie.

GroenLinks is fel tegenstander van het alsnog langer dan afgesproken toestaan van de uiterst milieuonvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Het nieuwe wetsvoorstel beoogt volgens ons precies het omgekeerde van het verbod dat door Minister Pronk half juli is afgekondigd. Het gaat hier om bestrijdingsmiddelen die ons inziens terecht door de Minister op de lijst van verboden stoffen zijn geplaatst.

GroenLinks is niet tegen het voeren van een wetgevend overleg – mits alle relevante stukken op tijd door de Minister worden aangeleverd. De vraag is echter of dat zal lukken, nu van dit onderwerp een spoedeisende kwestie lijkt te worden gemaakt.

De land- en tuinbouwsector heeft -sinds zij het convenant ondertekende van het Meerjarenplan Gewasbestrijding- jaren de tijd gehad om op zoek te gaan naar alternatieve, minder schadelijke middelen. Nu de uitvoering van het plan ter hand wordt genomen en er dus een verbod in werking is getreden voor de toepassing van een aantal landbouwgiffen, blijkt de sector onvoldoende voorbereid. GroenLinks Tweede-Kamerlid Hugo van der Steenhoven: “Dan is het beschamend dat VVD, CDA en in hun kielzog ook D66 als doekje voor het bloeden trachten een gedoogbeleid tot stand te brengen. Van met name D66 zou ik verwachten dat ze snel hun milieugezicht weer laten zien.”