GroenLinks geeft steun aan de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali om burgers bescherming te bieden. Dat zei GroenLinks-partijleider Bram van Ojik vanavond in de Tweede Kamer. De Tweede Kamer nam een motie van GroenLinks aan om te zorgen voor een samenhangende inzet van alle middelen die de internationale gemeenschap ter beschikking staan: diplomatie, ontwikkelingssamenwerking en, zo nodig, militaire middelen.

Met de unanieme aanvaarding van VN Resolutie 2100 heeft de internationale gemeenschap gekozen voor een omvangrijke en brede betrokkenheid bij Mali. Die betrokkenheid is in de visie van GroenLinks nodig om aan de rechteloosheid en instabiliteit die Mali teistert een eind te maken, om burgers bescherming te bieden, respect voor mensenrechten af te dwingen en ontwikkeling op gang te brengen.

De VN-missie heeft het mandaat Mali te ondersteunen bij de stabilisering van belangrijke bevolkingscentra, bij herstel van het staatsgezag, bemiddeling bij politieke dialoog en verzoening, steun bij de organisatie van verkiezingen, bescherming van burgers en ondersteuning bij humanitaire hulp, bescherming van cultureel erfgoed en het bestraffen van oorlogsmisdaden. Nederland gaat inlichtingen verzamelen op basis waarvan MINUSMA dit mandaat kan uitvoeren.

Een zodanig complexe missie waarbij vrede, veiligheid en verzoening gelijktijdig moeten worden nagestreefd, kan volgens Van Ojik alleen succesvol zijn als er sprake is van een samenhangende inzet van diplomatie,  ontwikkelingssamenwerking en, zo nodig, militaire middelen. Als de voedingsbodem van conflicten in Mali niet wordt aangepakt zal de inzet van de internationale gemeenschap op dat punt op de lange termijn niet effectief zijn, vindt hij.