GroenLinks wil meer wandelpaden in de regio Abcoude, Weesp en Naarden. Hier is nu de snelweg A6-A9 gepland. GroenLinks wil deze snelweg niet. Het gebied moet juist veel aantrekkelijker worden voor wandelaars en fietsers. Femke Halsema en Wijnand Duyvendak voeren vandaag met ruim 400 mensen actie in het gebied: tegen de A6-A9 en vóór meer recreatiemogelijkheden.

Femke Halsema en Wijnand Duyvendak lopen een wandelroute van 10 kilometer van Weesp naar het Naardermeer. Ze lopen dwars door weilanden en over een zelf getimmerd bruggetje. Speciaal voor de gelegenheid is er een pontje gehuurd om de Vecht over te steken. Iedereen is welkom om mee te wandelen. Er kan gestart worden tussen 11.00 en 13.00 uur bij NS-station Weesp.

Deze zelfgecreëerde wandelroute loopt langs plekken waar je anders niet kunt komen. De route symboliseert de noodzaak om dit gebied veel meer open en toegankelijk te maken voor recreanten. GroenLinks wil zorgen voor blijvende wandelpaden in het gebied. Daarom zal GroenLinks eind februari voorstellen indienen in de Provinciale Staten van Noord-Holland en Utrecht voor de financiering van meer wandelpaden in de regio Abcoude-Weesp-Naarden. Minister Veerman heeft in de Tweede Kamer afgesproken dat hij dan de helft zal bij betalen. Deze afspraak is voortgekomen uit het GroenLinks-Wandeloffensief.

GroenLinks is fel tegen de aanleg van de snelweg A6-A9. Dat zou het mooie landschap totaal verpesten. Dit mooie gebied mag geen lelijk snelweglandschap worden. Het moet juist toegankelijk worden voor wandelaars en fietsers. Uit protest tegen aanleg van de A6/A9 hebben boeren in het gebied hun weiland opengesteld voor deze wandelactie.

Wijnand Duyvendak heeft er in de Tweede Kamer voor gezorgd dat de financiële vergoeding voor wandelroutes over boerenland aanzienlijk is verruimd. GroenLinks hoopt dat boeren hierdoor enthousiast worden om mee te werken aan nieuwe wandelroutes. Boeren krijgen zo een extra inkomstenbron en stads- en dorpsbewoners krijgen extra recreatiemogelijkheden.

GroenLinks vindt de A6-A9 een overbodige weg, want er zijn prima alternatieven. Eén op de twee forenzen uit Almere reist al met de trein. GroenLinks wil investeren in beter en sneller openbaar vervoer rondom Amsterdam. Daarnaast kun je files en milieuvervuiling effectiever bestrijden door auto's een eerlijke prijs voor de weg te laten betalen. Een kilometerheffing dus in plaats van extra asfalt.

Wandeling:
Startmogelijkheid tussen 11.00 en 13.00 uur bij station Weesp.
Femke Halsema en Wijnand Duyvendak starten om 12.00 uur bij station Weesp.
Aankomst van Femke en Wijnand bij het pontje over de Vecht (Utrechtseweg t.o. nr. 118): ca. 13.30 uur. Daar is een koek- en zopietent.

Eindpunt van de route is bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten bij het Naardermeer. Natuurmonumenten biedt de wandelaars van de route gelegenheid in de middag met een bootje over het Naardermeer te varen.

Tussen 14.00 en 17.00  rijdt er een pendelbus vanaf het Naardermeer (eindpunt van de route) terug naar station Weesp.

Voor meer informatie over het Wandeloffensief: zie www.wijnandduyvendak.nl