Het Europarlement stemde deze week over regelgeving en publieke financiering voor de ondergrondse opslag van CO2. GroenLinks is geen tegenstander van deze techniek, maar vindt dat we belastinggeld niet hierin, maar in echt groene energiebronnen moeten investeren. Zoals de regels nu in elkaar zitten geeft Europa groen licht voor de bouw van nieuwe kolencentrales met het idee dat de CO2-uitstoot wellicht ooit in de toekomst onder de grond kan worden opgeslagen.

Kathalijne Buitenweg voerde namens de Groenen de onderhandelingen:
"Europa geeft een kerstcadeautje van miljarden euro´s aan energiebedrijven om met de techniek te gaan experimenteren, zonder eisen te stellen aan de uitstoot van energiecentrales. Ik hoop dat CO2-opslag inderdaad als tussenoplossing kan dienen, maar dat is nog verre van zeker. Mijn collega-europarlementariërs hebben blijkbaar een blind vertrouwen in de techniek. Wat me verbaasd is dat de liberalen groot voorstander zijn van de publieke financiering. Als je gelooft in marktwerking dan geef je vervuiling een prijs, zodat energieproducenten zelf in de techniek gaan investeren."

Een voetbalveldje ernaast en stoken maar
Vooralsnog vraagt Europa aan nieuwe centrales alleen om rekening te houden met het opslaan van CO2. Bijvoorbeeld door genoeg ruimte te reserveren naast een kolencentrale om daar in de toekomst de benodigde infrastructuur aan te leggen. Met alleen de eis van een voetbalveldje aan de zijkant kunnen vervolgens ontelbare nieuwe kolenmonsters gebouwd worden.

Grenzen aan de uitstoot
GroenLinks stelde voor om een emissieplafond in te stellen voor nieuwe energiecentrales. Met een norm van 350 gram CO2 per kWh energie, die met een aantal bestaande technieken al gehaald kan worden, weet je zeker dat er geen vieze kolencentrales meer gebouwd worden.

Stop met gokken, zet de toekomst niet op het spel
"We kunnen niet gokken op een mogelijk succes van CO2-opslag. Ik geloof nog niet in het sprookje van het klimaatmonster en de groene kolen. Vooralsnog zie ik vooral dat er in verschillende landen, waaronder Nederland, nieuwe kolencentrales op de rol staan die gewoon ouderwets veel uitstoten. Zonder emissienorm leg je die geen strobreed in de weg," aldus Buitenweg.

Regels CO2-opslag vooral winst voor energieproducenten
De regels over CO2-opslag die deze week werden aangenomen zijn vooral goed nieuws voor vieze energieproducenten. Of het milieu er ook iets mee opschiet? Dat is volgens GroenLinks maar zeer de vraag.