GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk is geschokt over de wijze waarop de Turkse oproerpolitie afgelopen zondag een demonstratie in Istanbul uiteen sloeg. “Een vreedzame demonstratie mag nooit op deze gewelddadige wijze uiteengeslagen worden. Dat is niet te tolereren en kan – bij herhaling - Turkse toetreding in gevaar brengen.”

De betoging in Istanbul was zondag 6 maart ter ere van de Internationale Vrouwendag. Op televisiebeelden was te zien hoe de agenten demonstranten sloegen en schopten terwijl die al op de grond lagen.

Buiten proportioneel
“Het geweld van de oproerpolitie tegen vrouwen en jongeren was buiten proportioneel. Ik ben dan ook blij met de veroordeling van de Turkse minister van buitenlandse zaken Abdullah Gül. Maar Turkije kan zich in de toekomst dergelijk gedrag niet permitteren wil zij de toetreding tot de Europese Unie bewaarheid zien worden”, aldus Lagendijk, die voorzitter van de Turkije-delegatie is.

Ontoelaatbaar
Bij de Turkse toetredingsonderhandelingen hamert Lagendijk er steeds op dat hervormingen niet alleen op papier maar ook in de praktijk zichtbaar moeten zijn. “Gezien het feit dat er dat weekend meerdere demonstraties vanuit de vrouwenbeweging zijn geweest die wel vreedzaam zijn geweest ga ik ervan uit dat het een incident is. Blijft dat dit gedrag ontoelaatbaar is en dat de Turkse regering alles op alles moet zetten om te achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren en de schuldigen te straffen”, aldus Lagendijk.