Op de dag dat de Gezondheidsraad de regering adviseert om strenge normen te hanteren voor de uitstoot van stikstof en fijnstof, haalt GroenLinks Tweede Kamerlid Suzanne Kröger een voorstel binnen dat het beleid voor gezonde lucht moet aanscherpen.

Ze verzoekt de regering om te onderzoeken of en hoe meetbare doelen zijn op te nemen in het beleid over luchtkwaliteit. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde daar vandaag mee in.

Kröger: Per jaar sterven er 12.000 mensen vroegtijdig als gevolg van vieze lucht en miljoenen mensen lopen gezondheidsschade op. We debatteren terecht vaak over microgrammen, sjoemeldiesels en ammoniak-emissies, maar ik ben blij dat de Kamer inziet dat het uiteindelijk over gezondheid gaat. Dus dan moeten we ook het beleid afmeten aan gezondheidswinst.

Nederland voldoet nog steeds niet aan de Europese normen voor stikstof en fijnstof en veel regels worden gemaakt om op papier milieuwinst te behalen. Door te onderzoeken hoe luchtkwaliteit tot gezondheid leidt, kunnen we sneller tot effectief beleid komen.