Vandaag is in de Tweede Kamer een voorstel van GroenLinks aangenomen om de kosten voor het afsluiten van de gasaansluiting voor huiseigenaren te halveren. Wie van zijn gasaansluiting af wil moet daarvoor enkele honderden euro’s betalen. Bedragen variëren van 200 tot ruim 700 euro.

Om gevaarlijke gaslekken in de toekomst te voorkomen, moet afsluiting professioneel gebeuren en vaak betekent dit ook het verwijderen van een stuk gasleiding. De kosten van zo’n afsluiting - inclusief graafwerkzaamheden en inzet van de monteur - worden nu door de netbeheerder volledig op de individuele klant verhaald.

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee: ‘Wie zijn huis duurzaam maakt moet daarvoor geprezen worden; niet gestraft. Ik ben blij dat we de kosten voor deze voorlopers vandaag gehalveerd hebben.’

In het voorstel van GroenLinks staat dat de helft van de kosten niet langer door de consument maar door de netbeheerder gedragen worden. De netbeheerders kunnen deze extra kosten verrekenen met het zogenaamde vastrecht.

Alle huizen moeten vóór 2050 van het aardgas af. De hoge kosten voor het afsluiten van het gas werpt daarbij een financiële drempel op. Huishoudens moeten al flink investeren in isolatie en duurzame technieken, het is oneerlijk dat zij daar bovenop nog eens volledig opdraaien voor de kosten van het beëindigen van hun fossiele brandstofgebruik. GroenLinks verwacht dat het kabinet met een structurele oplossing komt als straks hele wijken tegelijkertijd over gaan op een andere warmtebron.