GroenLinks zorgt dat huurders jaarlijks minimaal 400 euro besparen op hun energierekening. De uitstoot van CO2 daalt met 1,5 procent. Corporaties worden verplicht om 1 miljard euro te investeren in energiebesparing. Iedereen met huursubsidie krijgt een bon voor 10 spaarlampen. En als de verhuurder achterblijft in energiebesparing kun je huurverlaging afdwingen.

Investeren in energiebesparing is goed voor het milieu én voor de energierekening. Door woningen te isoleren hoeft er minder gestookt te worden, zonneboilers en zonnepanelen zorgen voor schone energie. Daarmee verminderen we de CO2-uitstoot en dat is goed tegen de klimaatverandering. Met de voorgestelde maatregelen voor huurders vermindert de uitstoot van CO2 met 2,5 miljard kilogram per jaar. Dat is bijna 1,5% van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Ook voor de portemonnee is het goed: mensen die in slecht geïsoleerde woning wonen en een verouderde CV-installatie hebben, kunnen honderden euro’s per jaar besparen. Als ouderwetse gloeilampen worden vervangen door spaarlampen, komt daar nog eens honderd euro per jaar bij.

GroenLinks wil woningcorporaties verplichten om in de komende kabinetsperiode minstens 1 miljard euro per jaar te investeren in energiebesparing. Van dit geld kunnen zij bijvoorbeeld op één miljoen huurwoningen zonnepanelen leggen, een half miljoen zonneboilers en een half miljoen HR-ketels plaatsen en ook nog eens bij een half miljoen huurwoningen het glas isoleren. De huurders kunnen vervolgens fors besparen op hun vaste lasten, tot wel 400 euro per jaar. Aangezien de woningcorporaties miljarden aan vermogen op de bank hebben staan, is het voor hen geen probleem deze investeringen te financieren. De spaarlampen voor de één miljoen huishoudens met huurtoeslag kosten de overheid ongeveer 50 miljoen euro. Uitgaande van een levensduur van zes jaar levert de investering vervolgens 600 miljoen euro op aan lagere energielasten. En als de verhuurder achterblijft in energiebesparing kun je huurverlaging afdwingen.

Huurders hebben het de laatste jaren moeilijk gehad. Met deze voorstellen krijgen zij een welkome compensatie voor hun gestegen huurkosten. Bovendien geven we zo het klimaatbeleid een noodzakelijke impuls: Nederland moet veel meer doen om de klimaatverandering tegen te gaan.

Femke Halsema
Ineke van Gent