In veel grote steden spant het er om: komt er een links of een rechts college? De Utrechtse lijsttrekker van GroenLinks, Heleen de Boer, zei vandaag dat zij een rechts college niet aan een meerderheid zal helpen. ‘Als GroenLinks de grootste partij in Utrecht blijft, houden we de VVD buiten het college.

In Utrecht spant het er om wie de grootste wordt. GroenLinks en D66 zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace. De Boer: ‘D66 flirt openlijk met de VVD. Een stem op D66 is feitelijk een stem op de VVD.’

Partijleider Bram van Ojik, die samen met De Boer kiezers sprak op de biologische markt in Utrecht, ondersteunt haar oproep.

Van Ojik: “Het kabinet heeft zijn keuze gemaakt. Het bezuinigt miljarden op zorg, werk en sociale zekerheid met een rechtse meerderheid. Bezuinigingen die rechtstreeks op het bordje van de gemeenten komen te liggen. Een links college kan dat beleid sociaal bijsturen. Dat is waar GroenLinks voor staat. Ook bijvoorbeeld in Wageningen en Nijmegen: GroenLinks zal rechts niet aan een meerderheid helpen.”