Vijftig jaar terug sloeg het Chinese Rode Leger een Tibetaanse opstand neer. De Dalai Lama moest naar India vluchten. Sindsdien heeft de Chinese regering Tibet met harde hand "bevrijd uit slavernij" en gemoderniseerd. GroenLinks grijpt de gelegenheid aan om voor daadwerkelijke autonomie voor Tibet te pleiten.

Het Europees Parlement zal donderdag naar verwachting instemmen met een verklaring over Tibet. China wordt hierin opgeroepen het voorstel van de Dalai Lama te gebruiken als basis voor een positieve hervorming van het Tibetbeleid. Dit voorstel, het zogenaamde Memorandum on Genuine Autonomy for the Tibetan People, voorziet in Tibetaans zelfbestuur op een groot aantal gebieden. Het voorstel respecteert de territoriale integriteit van China, dus geen onafhankelijkheid. Bovendien is het volledig conform de Chinese grondwet.

Onafhankelijkheid in vermomming
De Dalai Lama presenteerde het Memorandum aan de Chinese regering in verband met de gesprekken tussen beide partijen, maar het lijkt erop dat Peking doelbewust heeft aangestuurd op het stuklopen van de dialoog. In ieder geval heeft het publiekelijk het Tibetaanse voorstel afgedaan als een poging tot "onafhankelijkheid in vermomming". Het Chinese propagandaverhaal, waarin de verjaging van de Dalai Lama gelijkstaat aan een bevrijding uit de slavernij, wordt tegenwoordig wereldwijd verspreid.

Sla hard toe
In plaats van een handreiking te doen, is de Chinese regering de operatie 'Sla hard toe' gestart. Vreedzame demonstranten worden opgepakt. Buitenlandse journalisten en waarnemers, bijvoorbeeld van de Verenigde Naties, komen China niet binnen.

Buitenlandwoordvoerder Joost Lagendijk van GroenLinks is duidelijk over de Chinese lijn: "Opnieuw kiest Peking voor de harde hand. Of het nou om mensenrechtenactivisten gaat of om Tibetanen, elke afwijking van de officiële lijn wordt keihard de kop ingedrukt. Uiteindelijk schiet de Chinese regering zichzelf in de voet. Dit beleid legt de basis voor haat en opstandigheid van toekomstige generaties in Tibet."

Judith Sargentini, de nieuwe lijsttrekker van GroenLinks in de aankomende Europese verkiezingen, bezocht het Parlement in Straatsburg. Ook op haar bankje stond een Tibetaans vlaggetje.