Op berichten dat europarlementariërs het verschil tussen forfaitair uitgekeerde reiskosten en feitelijk gemaakte kosten niet terugbetalen aan het Europees Parlement reageren Joost Lagendijk (GroenLinks) en Max van den Berg (PvdA) in een gezamenlijke verklaring. PvdA, GroenLinks en SP hebben zich aan de gedragscode gehouden en storten teveel uitgekeerde reiskosten terug.

Lagenijk en Van den Berg constateren dat PvdA, GroenLinks en SP wel naar letter en geest de Nederlandse gedragscode uitvoeren en het verschil terugbetalen. Lagendijk: "Sinds 1999 is dat simpelweg na te lezen in de jaarverslagen van GroenLinks, die openbaar zijn en online te vinden."

 

Hoewel Nederlandse europarlementariërs die niet terugbetalen, melden dat ze dat geld niet als aanvullend privé-inkomen hebben gebruikt, is het, volgens Lagendijk en Van den Berg, cruciaal dat de europarlementariërs in het openbaar verantwoording afleggen van hoe ze hun reis- en andere onkostenvergoedingen gebruikt hebben.

 

GroenLinks in de Europese Unie publiceert de gegevens sinds de laatste verkiezingen 1999 (toen de gedragscode inging) op de website. Die gegevens zijn hier te vinden.