De verplichting voor nieuwbouwwoningen om aangesloten te zijn op het aardgasnet moet verdwijnen. Dat wil Liesbeth van Tongeren, die met een initiatiefwet komt om dit te regelen.

Van Tongeren: “De zware aardbeving bij Slochteren liet nog weer duidelijk zien: we moeten  ons  aardgasverbruik verminderen. Dan is het niet meer van deze tijd om nieuwbouwwoningen verplicht op aardgas aan te sluiten, in plaats van duurzaam te verwarmen, zoals met een warmtepomp of restwarmte. Deze eeuw wordt de eeuw van de schone energie en schone woningbouw, en daar past geen aardgas bij. Met deze initiatiefwet wil ik de aansluitplicht op het aardgasnet schrappen en zo de weg vrijmaken voor de duurzame woningen van morgen!”

In november vorig jaar nam de Tweede Kamer al een motie aan van Van Tongeren die de aansluitplicht uit de wet wilde halen. Omdat het kabinet hier nog niets mee heeft gedaan, introduceert Van Tongeren nu zelf een initiatiefwet. Ook wil ze een rondetafelgesprek organiseren met experts en betrokkenen bij duurzame woningbouw.