GroenLinks investeert 800 miljoen in toegankelijker hoger onderwijs

GroenLinks wil 800 miljoen extra investeren in de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Daarmee blijft een diploma van een universiteit of HBO ook in de toekomst bereikbaar voor alle inkomens. GroenLinks-lijststrekker Jolande Sap: “In tegenstelling tot de partijen die vasthouden aan een oneerlijk systeem van studiefinanciering, nemen wij maatregelen die de toegankelijkheid van het onderwijs voor iedereen vergroten.

Sap: “Met een verlaging van het collegegeld en verhoging van de aanvullende beurs maken we het voor studenten met ouders met lage inkomens makkelijker om hun studie te betalen. Zo zorgen we voor eerlijke kansen in het onderwijs.”

Eerlijke kansen

  • GroenLinks verlaagt het wettelijk collegegeld naar 1250 euro voor nieuwe studenten.
  • Voor studenten met ouders met een laag inkomen, verhogen we de aanvullende beurs met honderd euro. Deze beurs blijft een gift.
  • De langstudeerboete wordt volledig afgeschaft.

“Op dit moment is de studiefinanciering niet goed geregeld”, zegt Sap. “De bakker betaalt mee aan het levensonderhoud van de toekomstige bankier. Het is rechtvaardig als afgestudeerden hun beurs gaan terugbetalen naar draagkracht, maar alleen als we tegelijk stevig investeren in de toegankelijkheid van ons hoger onderwijs.”

Met bovengenoemde maatregelen zet GroenLinks ook in op verbetering van de onderwijskwaliteit. We maken in 2013 voor de instellingen al 200 miljoen extra beschikbaar. Investeren in onderwijs verdien je terug, zo stelt Sap.