GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent hoopt op een snelle invoering van het Europese voorstel om het zwangerschapsverlof te verlengen naar 18 weken. Van Gent: "Wat mij betreft hoeft de minister de Europese procedure niet af te wachten. De minister komt binnenkort met allerlei voorstellen rond verlof. Dit is daarop een goede en welkome aanvulling."

Nederlandse vrouwen hebben nu recht op 16 weken verlof. Europees gezien is dat aan de magere kant. Alleen in Duitsland en België is het minder (respectievelijk 14 en 15 weken). Daar staat tegenover dat Duitse ouders recht hebben op 3 jaar ouderschapsverlof.

Schriftelijke vragen van het lid van Gent aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het Europese voorstel om zwangerschapsverlof te verlengen naar 18 weken (3 oktober 2008)

1. Hebt u kennis genomen van de voorstellen van de Europese Commissie om de Europees verplichte verlofperiode met vier weken te verhogen?
2. Bent u het met mij eens dat dit voorstel is toe te juichen? Zo nee, waarom niet?
3. Bent u bereid om in de te verschijnen verlofnota van dit najaar uit te werken hoe u dit voorstel gaat vormgeven voor Nederland?
4. Hebt u verder kennisgenomen van het bericht dat uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat Nederlandse ouders relatief veel geld kwijt zijn aan kinderopvang (Telegraaf, 2 oktober 2008)?
5. Bent u het met mij eens dat het de relatief hoge kosten van Nederlandse ouders een nieuw argument zijn om de bezuinigingen op de kinderopvang te heroverwegen? Zo ja, welke wijzigingen kunnen we tegemoet zien? Zo nee, waarom niet?
6. Hoe verhouden deze cijfers van de Europese Commissie zich ten opzichte van de cijfers van het CPB die stellen dat Nederland een middenpositie inneemt wat betreft de publieke uitgaven aan de kinderopvang (MEV 2009)?