Eindelijk is de Europese Commissie met een duidelijk voorstel gekomen om de vissector in de Europese Unie te herstructureren. “Hoe pijnlijk ook voor de sector, deze maatregelen zijn hard nodig om de visstanden te redden, anders is er over vijf jaar geen nieuwe haring meer te koop”, aldus GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo.

Inkrimping

Vooral de vangst van kabeljauw en schelvis, maar ook van soorten uit de Middellandse zee, moet drastisch verminderd worden. Dat heeft voor Noord-Europese landen als Nederland, maar ook Griekenland, Italië, Spanje en Ierland grote gevolgen. Wellicht veertig procent van de vloot moet gesaneerd worden. De hervormingsplannen zijn nodig om de huidige overbevissing en de overcapaciteit van de Europese Unie terug te dringen. De Roo: “Zonder vis geen vissers. Wel zijn meer sociale overgangsmaatregelen voor de getroffen vissers nodig.”

Buiten Europa

De Roo is blij dat ook de Europese Commissie inziet dat halve maatregelen voor de huidige problematiek in de visstand geen zin hebben. “Vangstquota bleken niet te helpen, daarmee is drastische inkrimping van de Europese vloot dan ook onvermijdelijk geworden.” De Roo pleit voor uitbreiding van de maatregelen naar gebieden buiten de Europese territoriale wateren. “Nu kunnen diezelfde vloten ongestoord blijven vissen voor de kusten van Afrika. Per saldo is er dan weinig gewonnen.”

Gekweekte vis

Ook op het gebied van de aquacultuur, bio-industrie in water, zijn dringend Europese regels nodig. De viskwekerij groeit enorm snel, reeds 25% van de visconsumptie is gekweekte vis. De Roo: “De leefomstandigheden van deze dieren zijn vaak erbarmelijk. Het ongedierte dat door de grote hoeveelheid vis per vierkante meter onstaat wordt bestreden met chemicaliën die schadelijke gevolgen voor mens en milieu hebben. De huidige Europese wetgeving voor deze sector staat nog in de kinderschoenen en dient hoognodig aangescherpt te worden.” Helaas heeft de Europese Commissie geen enkel voorstel voor de gekweekte visproductie gedaan. Een gemiste kans.

GroenLinks pleit voor extensieve aquacultuur of zogenaamde ‘scharrelvissen’. De Roo: “Daar moet een Europees etiket voor komen, een ‘EKO-vis label’.” Helaas maakt eurocommissaris Fischler van Landbouw en Visserij zich niet hard voor dit punt.