Vandaag is het Verantwoordingsdebat waarin het kabinet verantwoording aflegt over het beleid van het afgelopen jaar. Volgend jaar zal er een nieuwe regering zijn. Vandaag wordt dus ook bekeken welke erfenis dit kabinet achterlaat. GroenLinks is buitengewoon teleurgesteld over het nalatenschap. Niet alleen door de drie grove onvolkomenheden op de klassieke overheidstaken van belastingen, justitie en defensie. Maar voornamelijk door het niet aanpakken van de grote problemen die het afgelopen jaar speelden: asiel, klimaat en werkgelegenheid. Het kabinet scoort een vette onvoldoende.

Vluchtelingen moeten vooral niet naar Nederland komen en de aantallen zullen wel meevallen, was het kabinetsdevies. Maar er kwamen wél veel vluchtelingen opzoek naar een beter bestaan. Gemeentes en duizenden vrijwilligers gingen staan voor deze mensen, kwamen met creatieve oplossingen en maakten de opvang menselijk: ze hielpen het kabinet uit de brand.

In Parijs werd een historisch klimaatakkoord gesloten. Het kabinet zou voorop moeten lopen om dit akkoord uit te voeren. In werkelijkheid wordt er alleen nagedacht over maatregelen, maar stokt de uitvoering. In 2015 groeide na de crisis voor het eerst de economie weer. Tegelijk groeide ook de CO2 uitstoot opnieuw. Van de kabinetsinzet op “groene groei” komt niets terecht. De klimaatproblematiek wordt zo, verder vergroot, doorgeschoven naar volgende generaties. Ook hier is het weer de samenleving die zich gedwongen ziet tot actie: de staat werd aangeklaagd en de rechter oordeelde dat het kabinet onmiddellijk aan de slag moet.

Tenslotte de werkloosheid: economische groei en lastenverlichting zijn de oplossingen van dit kabinet. Maar de torenhoge jeugdwerkloosheid en schrijnende langdurige werkloosheid worden zo niet opgelost. Daar zijn maatregelen voor nodig. Die blijven uit. Met het levensgrote risico op een verloren generatie jongeren als gevolg.

GroenLinks Kamerlid Rik Grashoff: “Dit kabinet doet  alsof ze actie onderneemt, maar dat is slechts schijn. Het ontbeert Rutte II aan daadkracht en realiteitszin op al deze fronten. Asiel, klimaat en werkloosheid: serieuze vraagstukken die een serieus antwoord verdienen. Papier is geduldig. Afspraken en akkoorden zullen de wereld niet op magische wijze redden, als er geen actie op volgt. GroenLinks verwacht concrete daden. Anders zal de erfenis van dit kabinet vooral bestaan uit een loodzware last voor volgende generaties.”