GroenLinks heeft grote zorgen over de vormgeving van het tweede economische steunpakket. Partijleider Klaver wil voorkomen dat de rekening van deze economische crisis opnieuw door gewone mensen betaald wordt. Hij wil daarom dat grote bedrijven (met meer dan 250 werknemers) de steun die ze nu krijgen terugbetalen in beter tijden. Daarover is niks geregeld in het pakket.
 

Bovendien heeft GroenLinks zorgen over het verdwijnen van de boete op ontslag. De voorwaarde dat bedrijven die steun ontvangen geen mensen mogen ontslaan verdwijnt. GroenLinks vindt het van belang dat er wel een rem blijft bestaan op het ontslaan van mensen, als bedrijven bij de overheid aankloppen voor steun om lonen door te kunnen betalen.

Klaver: “Ik ben er heel erg voor om mkb-ers en de inkomens van gewone mensen te ondersteunen. Maar het kabinet geeft nu ook opnieuw bakken met geld aan grote bedrijven die zelf de belasting ontwijken. Dan is het niet teveel gevraagd om aan die bedrijven te vragen: betaal, als je in beter tijden weer winst gaat maken, dit geld aan de samenleving terug. En voorkom ontslag van personeel.”

Het tweede economisch steunpakket zal naar verwachting volgende week in de Tweede Kamer besproken worden en daarna in de Eerste Kamer. GroenLinks wil dat het kabinet het steunpakket aanpast om ontslagen te voorkomen en te zorgen dat grote bedrijven de steun die ze nu krijgen later terugbetalen aan de samenleving.

Klaver: “Dit is voor GroenLinks een fundamenteel punt. Er gaat iets goed mis in ons economisch systeem als we accepteren dat de winsten van multinationals in goede tijden in de zakken van aandeelhouders belanden, maar gewone mensen in crisistijd de rekening betalen. We moeten leren van de vorige economische crisis en nu vooraf heldere afspraken maken over wie de rekening van al deze economische steunpakketten betaalt. Als we dat niet doen weet ik wel bij wie dat weer terecht komt: de burger.”