Met het oog op de continuïteit en voortvarendheid in het werk wil GroenLinks Marijke Vos kandideren als voorzitter van de Enquêtecommissie Bouwfraude.

De commissie Bouwfraude heeft bij monde van haar voorzitter Marijke Vos op overtuigende wijze in de Kamer verdedigd dat een enquête naar de bouwfraude op zijn plaats is.

Nu de Kamer deze conclusie unaniem deelt wordt het ook tijd om stil te staan bij de installatie en samenstelling van de enquêtecommissie. GroenLinks acht het wenselijk dat de installatie van de commissie snel, bij voorkeur volgende week, plaatsvindt. Dit vereist ook een spoedig besluit over het voorzitterschap van de commissie.

Marijke Vos heeft als voorzitter van de tijdelijke commissie een proeve van bekwaamheid afgelegd. Met het oog op de continuïteit en voortvarendheid in het werk wil GroenLinks Marijke Vos kandideren als voorzitter van de Enquêtecommissie Bouwfraude. Nu een meerderheid van de leden van de tijdelijke commissie niet door lijkt te gaan als lid van de enquêtecommissie is het belang van continuïteit in de persoon van de voorzitter alleen maar toegenomen.

Ongelukkig is GroenLinks over de wijze waarop de VVD opereert in de bouwfraudekwestie. Dan gaat het niet alleen om wat voorafging aan de installatie van de tijdelijke commissie maar ook om de wijze waarop een kandidaat voorzitter uit deze fractie inhoudelijke uitspraken heeft gedaan in een Radio 1 interview.

Daar komt bij dat noch uit het overzicht van voorzitterschappen, noch uit gemaakte afspraken eenduidig blijkt dat de VVD ‘aan de beurt’ zou zijn.

Wat wel blijkt is dat er na ruim 150 jaar enquêterecht nog nooit een enquête geleid is door een vrouw. Wat is er mooier dan om in de eerste enquête van de 21ste eeuw op dit punt parlementaire geschiedenis te schrijven?

Paul Rosenmöller