GroenLinks komt met alternatief voor sleepwet

Kathalijne Buitenweg presenteert vandaag een alternatief voor de sleepwet. Deze ‘reparatiewet’ zou bij een ‘nee’ tijdens het aankomende referendum de huidige sleepwet op cruciale punten amenderen.  De reparatiewet voorkomt het inzetten van een sleepnet om gegevens van burgers te verzamelen en beperkt de bevoegdheden voor geheime diensten om inbreuk te maken op de privacy van onschuldige burgers.
 

Buitenweg: “Een van de grote problemen met het Oekraine-referendum was dat het vooraf onduidelijk was waar een ‘nee’ toe zou leiden. Dat moet bij het referendum over de sleepwet anders. Daarom komen we met een reparatiewet, om de inzet van het referendum duidelijk te maken. Kies je op 21 maart voor massasurveillance door geheime diensten of voor gerichte opsporing en de privacy en vrijheid van burgers.”
 

In de reparatiewet doet GroenLinks concrete wijzigingsvoorstellen voor de Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (WIV) op drie terreinen. Ten eerste wordt het sleepnet uit de wet gehaald. Daarnaast wordt geregeld dat Nederland geen informatie aan buitenlandse geheime diensten mag doorgeven zonder de inhoud daarvan te kennen, en dus de gevolgen te overzien. Tot slot wordt de wet gewijzigd om journalistieke bronbescherming en het medisch beroepsgeheim te waarborgen.
 

“De sleepwet moet flink worden verbouwd. Nederland wordt niet veiliger als mensen massaal en ongericht mogen worden afgetapt. Een sleepnet levert zoveel gegevens op dat de speld in de hooiberg steeds moeilijker te vinden is. We moeten meer investeren in gerichte opsporing.”
 

CDA, VVD en de ChristenUnie hebben eerder laten weten zich niks aan te trekken van de uitkomsten van het referendum over de sleepwet, maar D66 laat de uitkomst wel meewegen. Dat is van belang, omdat D66 bij de behandeling in de Tweede Kamer het verzet tegen deze wet aanvoerde. De wijzigingsvoorstellen uit deze reparatiewet zijn mede gebaseerd op de goed-gefundeerde kritiek die D66 een jaar geleden uitte. Die kritiek was terecht volgens Buitenweg, omdat de sleepwet de vrijheid in Nederland onder druk zet.
 

Buitenweg: “Wanneer we gaan ervaren dat de overheid ons altijd kan zien, dan verliezen we een stuk van onze vrijheid. Want als je weet dat kan worden meegelezen, dan pas je op met wat je schrijft, welke artikelen je leest, welke reisschema’s je plant. Internet wordt minder vrij en veilig. En dat gaat ten koste van onze creatieve, vrije samenleving. Ik reken op D66 om na een “Nee” van de bevolking de wet aan te passen in lijn met wat ze een jaar geleden zelf voor ogen hadden.