Vandaag is bekend geworden dat de commissie-Berkhout het bijltje erbij neergooit. De commissie, die de geluidsgrenzen rondom Schiphol controleert, voelt zich in haar werkzaamheden beperkt door staatssecretaris Schultz. GroenLinks zal de staatssecretaris hiervoor komende week op het matje roepen.

De commissie Berkhout is ingesteld door toenmalig minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat. Zo kon zij de Eerste en Tweede Kamer laten instemmen met nieuwe milieugrenzen voor Schiphol. De commissie bestaat uit onafhankelijke deskundigen en heeft moeten toezien op een eerlijke en gelijkwaardige overgang van oude naar nieuwe geluidsgrenzen voor Schiphol. De komende jaren zou de commissie de milieuoverlast nauwkeurig in de gaten gaan houden en ervoor waken dat de ellende van geluids- en mileuoverlast rondom Schiphol niet groter zou worden. In 2005 zou zij met een definitieve evaluatie komen. Klaarblijkelijk voelt zij zich daarin nu zodanig beperkt, dat zij haar werkzaamheden heeft gestaakt.

Op de nieuwe milieugrenzen is zeer veel kritiek. Niet alleen van milieu- en bewonersorganisaties, maar ook van de commissie MER én alle gemeentes in de regio. Zij waarschuwen ervoor dat de nieuwe geluidsgrenzen Schiphol de ruimte geven om méér lawaai in een groot gebied rondom de luchthaven, en meer veiligheidsrisico's te veroorzaken.

GroenLinks zal komende week om een interpellatie vragen met de staatssecretaris. De Tweede Kamer moet de staatssecretaris op het matje roepen, en de commissie moet weer gewoon aan het werk kunnen. Wijnand Duyvendak: 'waarom zou Berkhout niet alles mogen onderzoeken wat de commisie zelf nodig vindt? Blijkbaar heeft de staatssecretaris veel te verbergen en heeft zij er geen vertrouwen in dat de milieuoverlast niet toeneemt.'

Wijnand Duyvendak