Het belasten van hasj en wiet levert de schatkist jaarlijks zo'n 300 miljoen euro op. Dit blijkt uit doorberekeningen die het CPB in 2004 op voorstellen van GroenLinks heeft losgelaten. Om BTW en accijns te kunnen heffen op soft-drugs moet het wel eerst uit de illegaliteit gehaald worden.
Met de legalisatie van soft-drugs kan de overheid ook nog eens fors besparen op de opsporing van hennepkwekerijen en de opsporing en vervolging van drugsgerelateerde criminaliteit. Nu zijn politie en justitie veel opsporingscapaciteit kwijt aan het oprollen van vaak gevaarlijke thuiskwekerijen. Als softdrugs wordt gelegaliseerd kan dit voortaan gewoon in alle openheid gekweekt worden. GroenLinks verwacht daarmee in totaal nog enkele honderden miljoenen te kunnen besparen. De legalisatie van softdrugs zou de overheid dus al snel een half miljard euro kunnen opleveren.
drugstest op locatie
Daarom wil GroenLinks meer duidelijkheid over de kosten die opsporing en vervolging van softdrugsgerelateerde criminaliteit met zich meebrengt. Tegelijk vraagt GroenLinks aandacht voor de gevaren drugs, met name bij het gebruik van harddrugs. De kwaliteit van bijvoorbeeld XTC-pillen gaat achteruit door een gebrek aan goede grondstoffen. Kamerlid Jolande Sap pleitte om die reden eerder al voor het herinvoeren van drugstests in het uitgaansleven. Het testen van XTC-pillen op locatie is in 2002 verboden.