De belasting op erfenissen moet afhangen van de bezittingen die iemand al heeft, niet alleen van de hoogte van de erfenis zelf. Dat zegt Jolande Sap van GroenLinks vandaag bij de behandeling van de Successiewet, waarin ook de erfbelasting wordt geregeld. Het geld dat daarmee vrijkomt wil zij gebruiken om de vrijstelling voor mensen die geen geregistreerd partner zijn (kinderen, kleinkinderen en vrienden) te verhogen.

GroenLinks vindt het belangrijk dat het erfrecht eerlijker wordt. Daarom dient Jolande Sap bij de behandeling van de nieuwe wet een amendement in dat  voorstelt om voortaan ook te kijken naar hoeveel vermogen mensen al hebben.

Vermogensafhankelijk
In het huidige voorstel wordt zo’n twintig procent belasting geheven over een erfenis, vanaf 600.000 euro. De eerste zes ton van een erfenis zijn dus onbelast. Jolande Sap stelt voor om het vermogen dat iemand al heeft (het Box 3-vermogen) hiervan af te trekken. Iemand die een bepaald bedrag heeft uitstaan aan beleggingen of op de spaarrekening heeft staan, heeft recht op een minder hoog belastingvrij deel.

Geen onderscheid familie en vrienden
Met het bedrag dat hiermee vrijkomt wil GroenLinks de belastingvrijstellingen van mensen die geen geregistreerd partner zijn van de overledene gaan verhogen, het verschil tussen partners enerzijds en vrienden en (klein)kinderen anderzijds wordt daarmee verkleind. Verder wil GroenLinks dat mantelzorgers in de toekomst onder dezelfde vrijstelling als partners blijven vallen. Jolande Sap vindt dat iemand zelf mag bepalen wie hem of haar het meest dierbaar is. Wat haar betreft zou het voor de hoeveelheid belasting die je moet betalen over een erfenis niet uit mogen maken of je wel of geen partner of familie bent. „Het is heel vervelend om een dierbare in je omgeving te verliezen. Dat de overheid daar nog eens een extra prijskaartje aan hangt als je je relatie niet kunt registreren, is nog extra pijnlijk. Daar moeten we vanaf”, aldus Sap.