Het Europees Parlement stemde dinsdag in met een Europees fonds voor armoedebestrijding. Voor de periode 2014-2020 is 3,5 miljard euro beschikbaar om de allerarmste Europeanen te helpen in het voorzien van basisgoederen zoals voedsel, voornamelijk via voedselbanken. Europarlementariër Marije Cornelissen onderhandelde mee aan het fonds en kreeg steun voor haar voorstel om het fonds ook in te zetten om voedselverspilling tegen te gaan.

Cornelissen: "Voedselbanken kunnen de EU-steun vanaf nu gebruiken om voedsel te vergaren van supermarkten, restaurants of boeren in de buurt. Dat is een duurzamere oplossing dan het EU-geld alleen in te zetten om nieuw voedsel op de markt te kopen, dat vaak van ver moet komen."

Het EU-fonds voor de allerarmste Europeanen bestaat sinds 1987, maar is nu hervormd. Eerder werden landbouwoverschotten gebruikt voor het uitdelen van voedsel, maar die zijn er door het hervormde landbouwbeleid nauwelijks meer. In het nieuwe programma kunnen hulporganisaties steun krijgen voor het vergaren van voedsel maar ook voor het bieden van aanvullende sociale ondersteuning.

Hoewel mensen deze steun in veel lidstaten keihard nodig hebben, vindt Cornelissen dat dit fonds eigenlijk een schande is voor de Europese Unie. "Dat we in het rijke continent Europa voedselbanken subsidiëren laat zien dat er iets grondig verkeerd gaat in het economisch beleid van de Europese Unie. EU-leiders mogen dit fonds nooit als oplossing voor het armoedeprobleem beschouwen”