GroenLinks maakt wet tegen belastingontwijking

In Nederland kunnen grote multinationals er via slimme belastingtrucjes voor zorgen dat ze geen winstbelasting hoeven te betalen. GroenLinks Kamerlid Bart Snels heeft een wet gemaakt om dit tegen te gaan. “Iedereen moet eerlijk belasting betalen, dus ook onze allergrootste bedrijven”, vindt Snels.

Grote Nederlandse multinationals kunnen verliezen uit het buitenland aftrekken van de winst die in Nederland gemaakt wordt. Op deze manier betalen de grote bedrijven geen winstbelasting en dragen ze niet bij aan de collectieve lasten waar goed onderwijs, infrastructuur en zorg van betaald worden. Dit terwijl diezelfde bedrijven wel gebruik daarvan maken.

Rechtvaardigheid

De wet tegen belastingontwijking moet dit tegen gaan.

Snels: "Het gaat om een gevoel van rechtvaardigheid. Iedereen moet eerlijk belasting betalen, dus ook onze allergrootste bedrijven. Het is oneerlijk dat die via slimme trucjes miljoenen aan belastingen ontwijken terwijl jij en ik gewoon belasting afdragen. En wij kunnen die slimme trucjes niet gebruiken.”

Eind 2018 publiceerde Trouw dat Shell in Nederland geen winstbelasting betaalt. Door eigen onderzoek van de krant is dat aan het licht gekomen. Shell verdiende in 2017 1,3 miljard op Nederlandse bodem door onder andere benzinestations en de raffinaderij maar kan de winstbelasting op nul laten uitkomen door deze (nu nog) legale constructie te gebruiken.

Deze belastingontwijkingsroute is al decennia oud. Eind jaren tachtig werd in de Tweede Kamer al gesproken van een ‘nationaal vergiet’ en een ‘permanente overheidssubsidie’. Toch werd er jarenlang niet tegen opgetreden. Toch kost deze belastingconstructie Nederland honderden miljoenen per jaar. Snels: ‘Nederland is een belastingparadijs voor grote bedrijven. Deze wet dicht het gat waardoor miljoenen weglekken uit onze belastingopbrengsten.’ De initiatiefwet van GroenLinks wordt medeondertekend door de SP en de PvdA.

Donderdag vindt in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats waarin Nederlandse multinationals uitleg komen geven over hun belastingafdrachten.