Hoe schoon is de lucht in Nederland? Een team van GroenLinks trok de afgelopen weken met een luchtmeter langs schone én vieze plekken om dat te controleren. De meest vieze lucht werd gemeten in Amsterdam. Ook in de andere grote steden werd flink vieze lucht gemeten. Met name langs drukke wegen met veel brommers en scooters en stilstaand verkeer laat de meter flinke pieken zien.

GroenLinks trok met een meetapparaat langs 28 punten in Nederland om de luchtkwaliteit te meten. De vier grootste steden hebben de meest vieze lucht. Langs drukke verkeerswegen bleken de grootste pieken te zien. Zelfs een enkele scooter die langsrijdt heeft flinke invloed op de luchtkwaliteit. Verkeer en industrie zijn grote veroorzakers van vervuilende uitstoot.

De top 5 van meest vieze plekken:

1

Amsterdam

Prins-Hendrikkade

2

Delft

Westvest (station)

3

Den Haag

Hoek Spui, Grote Marktstraat

4

Rotterdam

Kruising Coolsingel-Blaak

5

Den Haag

Javastraat

De lucht moet schoner om de gezondheid van alle burgers te beschermen. Bas Eickhout, lijsttrekker voor GroenLinks bij de Europese verkiezingen, zal namens de Groenen de onderhandelaar worden voor luchtkwaliteit: “De huidige normen voor luchtvervuiling zijn simpelweg een te grote aanslag op onze longen. Ik ga er straks in het Europees parlement concreet mee aan de slag: de normen moeten veel strenger worden.”

Het meetapparaat van GroenLinks meet het aantal deeltjes in de lucht groter dan zeven nanometer. Ter vergelijking: een mensenhaar is ongeveer 50.000 nanometer dik. Hoe kleiner het deeltje, hoe ongezonder, want het kan dieper in de longen doordringen.

Er is een medicijn voor schone lucht: voorrang geven aan de fiets en het openbaar vervoer. Schonere en elektrische brommers en scooters. De gemeente kan hier heel veel zelf in en met strikte Europese wetgeving kunnen landen en steden gedwongen worden om de lucht schoner te maken. Met strengere eisen aan de uitstoot van brommers, scooters, auto’s en vrachtauto’s. Dan kunnen gemeentes de meest vieze hiervan met milieuzones weren.

Strengere eisen aan de uitstoot van fabrieken maken heel Europa weer schoner en gezonder. Lucht trekt zich niets aan van grenzen. Wat in het Ruhrgebied of in Groot-Brittannië uit de schoorsteen komt, trekt ook over Nederland. GroenLinks strijdt in Europa, in de Tweede Kamer en in gemeentes voor schone lucht. GroenLinks wil dat de Europese norm voor luchtkwaliteit veel strenger wordt. Dat is zeker voor Nederland hard nodig omdat we zelfs veel te ruime normen blijven overschrijden.

Op www.groenlinks.nl/soslucht is het overzicht van metingen te vinden. Ook vind je hier verslagen van de bezoeken aan diverse steden.