Staatssecretaris Wijn van Financiën is bezweken voor de politieke druk die uitging van een GroenLinks amendement op het belastingplan. Joop Wijn is nu toch bereid de fiscale regeling voor chronisch zieken en gehandicapten te verbeteren, waardoor zij een betere compensatie voor de (stijgende) zorgkosten krijgen.

De bestaande buitengewone uitgavenregeling bij chronische ziekte of invaliditeit kent te veel weglekt effecten, waardoor fiscale compensatie niet effectief terecht komt bij de groep waarvoor de regeling is bedoeld. Tegelijkertijd is de noodzaak voor die compensatie alleen maar toegenomen omdat dit kabinet eigen bijdragen en een eigen risico in de zorg introduceert; waardoor de kosten voor chronisch zieken en gehandicapten nog meer zullen stijgen.

Het amendement van GroenLinks beoogt te bewerkstelligen dat binnen de bestaande regeling een aparte begunstigende regeling wordt gecreëerd voor mensen jonger dan 65 jaar met een chronische ziekte of invaliditeit. Er wordt ook een lage drempel geïntroduceerd voor deze belastingplichtigen, zodat zij veel effectiever gemaakte kosten kunnen aftrekken. Zo ver gaat de staatssecretaris op dit moment nog niet.

Wel zorgt de vandaag door Joop Wijn ingediende nota van wijziging op het belastingplan 2004 er voor dat de in het verleden toegezegde compensatiegelden nu veel beter terecht komen bij de groep waarvoor ze zijn bedoeld. Er is vandaag dus zekerheid ontstaan over een betere compensatie vanaf 1 januari 2004. Voor dit moment vervalt dan ook de noodzaak om het amendement van GroenLinks apart in stemming te brengen. GroenLinks zal blijven strijden tegen nieuwe of hogere eigen bijdragen. Mochten die er toch komen dan zal GroenLinks volgend jaar, tijdens de behandeling van het belastingplan 2005, een nog betere aftrekmogelijkheid voorstellen.

Daarnaast vragen wij de staatssecretaris goed bij te houden hoe de nieuwe regeling uitpakt en de Kamer daarover tijdig te informeren.

Kees Vendirk