De Europese Commissie werkt aan een strategie voor het economisch en sociaal beleid voor de Europese Unie voor de komende tien jaar. De EU stelt wat GroenLinks betreft de juiste prioriteiten: meer innovatie, groene groei en meer sociale cohesie door verhoogde arbeidsparticipatie. Helaas ontbreken vooralsnog de ambitie en concrete middelen om deze prioriteiten te verwezenlijken in 2020. De doelstellingen zijn niet ambitieus genoeg.

Economische groei voor iedereen

GroenLinks betwijfelt of de economische groei die de Commissie met EU2020 wil bereiken ook ten goede komt aan vrouwen, jongeren, ouderen en kwetsbare groepen. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen:

"Deze groepen moeten actief aan het werk geholpen worden. Zij zijn op den duur steeds harder nodig om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Gendergelijkheid ontbreekt volledig in EU2020 terwijl emancipatie van vrouwen zo belangrijk is voor een modernere economie: meer vrouwen aan het werk, meer vrouwen aan de top."

Oud nieuws

De doelen voor klimaat en energie zijn oud nieuws. GroenLinks wil dat de Commissie het CO2-niveau met 30% terugdringt en dat doelen voor energiebesparing in bindende wetgeving wordt omgezet. Een langetermijnstrategie als deze moet ambitieus zijn en niet terugvallen op een consensus die in 2010 al bestaat. Het voorliggende stuk spreekt alleen over energie en klimaat wanneer het om milieu gaat en dat is te beperkt.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout:

"Een groot probleem van nu is dat grondstoffen opraken. Daar staat geen letter over in. Hetzelfde geldt voor biodiversiteit: zeeën worden leeggevist, maar in de 2020-strategie wordt er niet over gesproken. Als de groene ambitie de komende tien jaar alleen klimaat en energie is, kan ik dat geen groene ambitie noemen."

Om EU in 2020 innovatiever, groener en socialer te maken, zal de begroting van de EU aangepast worden aan de prioriteiten van de strategie. Momenteel gaat het overgrote deel van het budget naar landbouwbeleid en structuur- en cohesiefondsen. Hoewel de commissie als doelstelling geeft dat 3% van het Bruto Nationaal Product geïnvesteerd moet worden in onderzoek durft ze in het voorlopige voorstel geen daadwerkelijke verandering van budgetprioriteiten voor te stellen.

Maatschappelijke betrokkenheid

Hoewel de Commissie in de strategie stelt dat het burgers en het maatschappelijk middenveld nauw betrokken moeten zijn bij EU2020, heeft ze daarin zelf compleet gefaald. "De procedure om maatschappelijke organisaties bij het opstellen van de strategie te betrekken kwam te laat, was rommelig en maakte constructieve input onmogelijk," aldus Cornelissen. Eickhout vult aan: "Ook de rol van het Europees Parlement moet sterker worden. Tot nu toe hebben Europarlementariërs nagenoeg geen inspraak gehad in het opstellen van deze belangrijke strategie."

GroenLinks roept de EU-leiders op om de prioriteiten zoals gesteld door de Commissie in effectief beleid om te zetten. De EU2020-strategie mag geen vrijblijvend advies worden. De Europese Raad die eind maart bijeenkomt, moet met instrumenten komen die de EU-landen er daadwerkelijk toe zetten om EU2020 tot een succes te maken.

Doelstellingen

De doelstellingen van de Europese Commissie zijn deze week uitgelekt. Voorlopig zijn deze doelstellingen al bekend.

  • Arbeidsparticipatie van 69% nu naar 75% in 2020
  • Investeringen in onderzoek en ontwikkeling van 1,9% van het EU BNP naar 3%
  • CO2-emissies met 20% verminderen ten opzicht van 1990, 20% groene energie en 20% energiebesparing in 2020.
  • Het aandeel van de bevolking tussen 30-34 jaar met een diploma in het hoger onderwijs moet van 31% nu naar 40% in 2020.
  • Het aandeel van de bevolking met risico op armoede moet met een nog onbekend percentage dalen.