Met 72 stemmen voor en 70 tegen heeft de Kamer vandaag ingestemd met het voorstel van Marijke Vos om elektriciteitsleveranciers te verplichten hun klanten te informeren over de herkomst van de geleverde stroom. De motie draagt het kabinet op om een systeem te ontwikkelen dat leveranciers verplicht de consument te informeren over het aandeel kernstroom.

Ook werd een GroenLinks-motie aangenomen die het kabinet vraagt om in Europees verband voorstellen te doen voor milieukwaliteitseisen voor stroom én voor een verplicht aandeel duurzame energie voor leveranciers en afnemers.

Achtergrond van beide moties is de huidige situatie op de stroommarkt. Nederland gebruikt steeds meer kernenergie en stroom uit vuile bruinkoolcentrales. Dit is het gevolg van de liberalisering waardoor de import van elektriciteit fors is toegenomen. Slechts weinig consumenten zijn zich hiervan bewust. Informatie over de stroom die je als consument geleverd krijgt ontbreekt vrijwel volledig. Alleen als je kiest voor groene stroom weet je iets van de herkomst en productiewijze. GroenLinks vindt dat de consument ook bij elektriciteit – net als bij andere produkten – recht heeft op informatie over de milieu-aspecten. Weliswaar heeft de kleinverbruiker nu nog geen vrijheid om zelf zijn leverancier te kiezen, in de toekomst gaat dat veranderen. Het is in die situatie zaak dat hij zijn keuze niet alleen op basis van prijs, maar ook aan de hand van milieu-overwegingen kan maken.

Ook in de huidige situatie kan er reeds een effect uitgaan van de verplichte etikettering van kernstroom. Veel Nederlanders willen geen kernstroom, en nu bedrijven met de billen bloot moeten zal de neiging om kernstroom in te kopen minder sterk worden.