Moslims in Europa hebben te maken met diepgewortelde discriminatie in onderwijs en bij het vinden van een baan. Dat blijkt uit een rapport van het Europese Centrum voor Racisme en Xenofobie (EUMC). Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is aanpassing van de Europese anti-discriminatiewetgeving noodzakelijk.

Buitenweg pleit ervoor om iedereen in Europa te beschermen tegen ongelijke behandeling. Vorige maand presenteerde zij een zelfgemaakte ontwerprichtlijn voor anti-discriminatie aan de Europese Commissie. Discriminatie op het gebied van ras of etnische achtergrond is in Europa verboden. Maar er is nog geen Europese wetgeving voor ongelijke behandeling op basis van religie of overtuiging. Moslims bijvoorbeeld kunnen nog steeds gediscrimineerd worden op gebieden als sociale zekerheid, gezondheidszorg, onderwijs en toegang tot goederen en diensten.

 

Aanpakken van hoofdproblemen

Het onderzoek Moslims in de EU: discriminatie en islamfobie van het EUMC is het eerste dat de positie van moslims in de gehele Europese gemeenschap onder de loep neemt. Uit het rapport blijkt dat moslims vaak te kampen hebben met verschillende vormen van discriminatie, die hun kansen op werk verkleinen en hun onderwijsniveau aantasten. Het EUMC meent dat een verbetering van het onderwijs, gelijke behandeling op de arbeidsmarkt, het waarborgen van gelijke toegang tot huisvesting en aanmoediging tot grotere deelname aan het openbare leven hoofdproblemen zijn die aangepakt moeten worden.

 

Volgens Buitenweg begint het aanpakken van deze hoofdproblemen bij het versterken van de anti-discriminatierichtlijnen door de lidstaten. Zij hoopt dat het onderzoek van het EUMC de ogen van de lidstaten opent. Maar ook dat de Europese Commissie op basis van haar kant en klare voorstel zo snel mogelijk met een aanpassing van Europese wetgeving komt, zodat de ministers van Justitie in de 25 lidstaten zich hierover buigen.

 

Zie ook: