GroenLinks wil dat er een parlementaire enquête komt naar het besluit om de dividendbelasting af te schaffen. GroenLinks-leider Klaver heeft het presidium van de Tweede Kamer en zijn collega fractievoorzitters een brief gestuurd met dat voorstel, naar aanleiding van berichtgeving van Trouw over de geheime deal tussen Shell en de belastingdienst.
 

Klaver wil daarom nog komende week een debat voeren met premier Rutte over deze deal. GroenLinks wil namelijk dat het kabinet probeert om de 7 miljard euro terug te halen die Shell-aandeelhouders sinds 2004 onterecht hebben gekregen.
 

Trouw schrijft dat Shell in 2004 een geheime deal met de Nederlandse belastingdienst sloot waardoor een deel van haar aandeelhouders het betalen van dividendbelasting kon ontwijken. De belastingdienst gaf in 2015 toestemming om de constructie fors uit te breiden. Hoogleraar belastingheffing Van de Streek (UvA) zegt in de krant dat die geheime afspraak tussen Shell en de belastingdienst zeer waarschijnlijk tegen de wet was.

Jesse Klaver: De beerput rond de afschaffing van de dividendbelasting gaat nu helemaal open. Rond dit dossier hangt de geur van vriendjespolitiek. Dit is niet hoe een democratie hoort te werken. Er gaat iets helemaal verkeerd als één bedrijf zo machtig is dat het zijn eigen regels mag maken. In een rechtsstaat staat niemand boven de wet, zelfs de Royal Dutch Shell niet.”

 

Voor GroenLinks moet er nu een parlementaire enquête komen naar de afspraken met Shell en de manier waarop besloten is de dividendbelasting af te schaffen. Uit eerder openbaar gemaakte memo’s blijkt dat de argumentatie om de dividendbelasting af te schaffen flinterdun is. Het besluit kost de Nederlandse samenleving jaarlijks zo’n 1,4 miljard euro.
 

GroenLinks wil in de parlementaire enquête vragen kunnen stellen aan betrokkenen uit de politiek, het bedrijfsleven en de ambtelijke top. Het gaat om betrokkenen bij de afspraken met Shell in 2004 en 2015 en om betrokkenen bij de besluitvorming afgelopen zomer om de dividendbelasting af te schaffen. Deze kunnen onder ede gehoord worden. Daarnaast kan een parlementaire enquêtecommissie inzicht krijgen in vertrouwelijke stukken, zoals de belastingdeal met Shell, die voor het parlement geheim worden gehouden. Bij deze verstrengeling tussen de politieke top, de ambtelijke top en de top van het grote bedrijfsleven moet de onderste steen boven komen.
 

Klaver: “We moeten boven tafel krijgen of de wet is overtreden en of de politiek daaraan heeft meegewerkt.”