Uit peilingen van Maurice de Hond blijkt dat in de provincies Noord-Holland, Utrecht, Groningen en Gelderland GroenLinks de grootste partij kan worden bij de Provinciale Statenverkiezingen volgende week woensdag 20 maart. In Groningen en Utrecht bestuurt GroenLinks op dit moment mee.

In Noord-Holland is een tweestrijd losgebarsten. GroenLinks verdubbelt en komt uit op acht zetels. De VVD verliest er twee en komt in de peiling uit op negen zetels. Zita Pels, lijsttrekker van GroenLinks Noord-Holland: ‘Dit zijn dé klimaatverkiezingen en dat zie je duidelijk terug in de peilingen.’

Ook in de provincie Utrecht zijn GroenLinks en VVD in tweestrijd om de grootste te worden. In de peiling krijgt GroenLinks 14% van de stemmen en de VVD 15%. Het voorspelt voor GroenLinks Utrecht een historische uitslag. 

In Groningen belooft het ook spannend te worden. Volgens de peiling wordt GroenLinks Groningen met 12% van de stemmen de grootste partij. In Gelderland staat GroenLinks nu op 11%, tegenover de VVD die 13% heeft. 

GroenLinks gaat nog keihard aan de slag voor 20 maart. Met grote groepen vrijwilligers wordt alles op alles gezet voor het beste resultaat. 

De peilingen van De Hond werden uitgevoerd in opdracht van de provinciale GroenLinks-afdelingen.