Verbeter de wereld, begin bij jezelf. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg op de bres voor interne hervorming van het parlement: "Er kan nog veel verbeterd worden in het Europees Parlement. De positie van de parlementair assistenten is daar één van."

Parlementair assistent

Elke europarlementariër kan gebruik maken van een vergoeding voor ondersteunende medewerkers van 9500 euro per maand. Deze secretariaat- of beleidsmedewerkers zijn dan in dienst bij de betreffende europarlementariër. Helaas schort het nogal eens aan goede overeenkomsten tussen de parlementariër en zijn medewerker en zijn de arbeidsverhoudingen niet altijd even helder. Buitenweg maakt zich hard voor goede sociale zekerheid en werkomstandigheden van deze zogenoemde parlementair assistenten. "Het Europees Parlement heeft een voorbeeldfunctie en is verplicht haar zaken intern goed te regelen, zoals zij dat in Europa ook graag ziet." Daar maakt Buitenweg zich in de Campaign for Parliamentary Reform, samen met onder andere D66-er Lousewies van der Laan en PvdA-er Michiel van Hulten, hard voor.

Erkenning

Deze week boog het Europees Parlement zich over de bijzondere positie van parlementair assistenten. De assistenten werken in meerdere lidstaten, wat de status als 'migrerend' werknemer rechtvaardigt. Daardoor kan de parlementair assistent nu zelf kiezen in welke lidstaat zij de sociale zekerheid geregeld wil hebben. Buitenweg: "Deze erkenning als specifieke groep werknemers binnen de EU was broodnodig. Tot nu toe was het zo dat parlementair assistenten met hun verzekering vaak in de knoop kwamen. Door de verschillende regels in de lidstaten omtrent sociale zekerheid kon een bezoek aan een tandarts of dokter grote financiële gevolgen hebben. Door de erkenning is helder welke rechten en plichten deze specifieke groep werknemers heeft, en is hun sociale zekerheidspositie aanzienlijk verbeterd."

Openbare lijst

Parlementair assistenten komen niet in een telefoonlijst noch een e-mail-register voor. Ze zijn daardoor 'onzichtbaar' voor buitenstaanders. Buitenweg pleit al jaren voor het openbaar maken van een medewerkerslijst. Dit maakt inzichtelijk wie er allemaal voor de diverse europarlementariërs in dienst zijn en voorkomt schimmige overeenkomsten. "Met zo'n register zet je niet snel je naaste familielid als assistent op de lijst."