GroenLinks opent strijd tegen belastingontwijking

Op initiatief van GroenLinks word in de Tweede Kamer een expertmeeting gehouden over belastingparadijs Nederland. GroenLinks hoopt dat de bijeenkomst ook andere politieke partijen aanzet de strijd tegen belastingontwijking te openen. Onderwerp van gesprek zijn onder meer de gevolgen die ontwikkelingslanden ondervinden van belastingverdragen en het groot aantal brievenbusmaatschappijen in Nederland.

Tweede Kamerlid Jesse Klaver:

“De berichten over bedrijven die via Nederland belasting ontwijken, blijven elkaar in hoog tempo opvolgen. In tijden waarin burgers keihard getroffen worden door bezuinigingen is het niet te verantwoorden dat multinationals de dans ontspringen. Nu het kabinet heeft ingestemd met de motie van GroenLinks om belastingontwijking via Nederland te beperken, is het de hoogste tijd dat zij de daad bij het woord voegt.”

GroenLinks is al lange tijd bezig het onderwerp belastingontwijking op de politieke agenda te zetten. Zo vroeg oud-Kamerlid Bruno Braakhuis al in oktober 2011 om inzicht in belastingverdragen en werd er in november 2012 een motie van Jesse Klaver aangenomen die de regering verzocht zich actief in te zetten de mogelijkheden tot belastingontwijking via Nederland weg te nemen.

Een groot deel van de grootste internationale bedrijven heeft zich in Nederland gevestigd. Zij gebruiken Nederland als doorvoerhaven en ontsnappen op die manier aan belasting elders.

De bijeenkomst vanmiddag wordt georganiseerd door Tax Justice Nederland en Fair Politics.