Het vandaag gepubliceerde onderzoek van TU-Delft en STOGO-onderzoek+advies concludeert dat er tot 2030 voldoende ruimte is voor bedrijventerreinen. Minister Dekker zegt juist nog veel meer extra ruimte te moeten creëren. Wijnand Duyvendak wil voor de behandeling van de nota Ruimte opheldering over de tegenstrijdige cijfers.

 

Het onderzoek weerlegt de bewering van minister Dekker dat er tot 2020 behoefte zou zijn aan 23.000 hectare ruimte voor nieuwe bedrijventerreinen. Kamerlid Duyvendak: “Dit roept de vraag op of de minister wel de juiste cijfers hanteert of dat ze ermee goochelt om grote ruimteclaims voor bedrijventerreinen te rechtvaardigen. Voordat de Tweede Kamer besluit over de Nota Ruimte moet hierover duidelijkheid komen. Ik vraag minister Dekker vóór maandag op het nieuwe rapport te reageren. Met deze nieuwe gegevens staan claims voor grootschalige bedrijventerreinen in de Hoekse Waard en bij Moerdijkse Hoek zeer nadrukkelijk ter discussie”.

Het rapport van TU-Delft en STOGO-onderzoek+advies heet ‘Is er wel vraag naar nieuwe bedrijventerreinen?’ A.s. maandag vindt het Kamerdebat over de Nota Ruimte plaats.

Wijnand Duyvendak