Het Piratendebat van GroenLinks heeft een eerste stap naar een Internet Bill of Rights opgeleverd. In een drukbezocht Pakhuis de Zwijger waren tegen de honderdvijftig personen bijeen gekomen om te luisteren naar Christian Engström, leider van de Zweedse Piratenpartij. Hij ging in gesprek met de andere panelleden en het publiek over de fundamentele burgerrechten die zouden moeten gelden op het internet onder leiding van GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters.

Christian Engström: "Zoals ooit de boekdrukkunst als een gevaar werd gezien, zo kijkt men nu aan tegen het internet. Voorheen was de kerk bang dat mensen zelf de bijbel gingen lezen en er een mening over zouden krijgen, nu is zijn dat overheden en de industrie."

Aan het debat namen verschillende vertegenwoordigers deel uit het internetvrijheden-netwerk:  Bits of Freedom, Consumentenbond en Vrijschrift. Het debat werd geopend door GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.

"Daar waar wij erin geslaagd zijn om SWIFT tegen te gaan, zullen wij ook strijden tegen verdragen als ACTA. Dit verdrag beperkt ons in onze vrijheden op het internet en dat kunnen we niet accepteren."

Na een gedachtewisseling van twee uur bleek de noodzaak voor een Internet Bill of Rights. Mariko Peters vatte het als volgt samen:

"Eén ding is duidelijk: we moeten duidelijk maken welke burgerrechten op het spel staan in de discussies over copyright, downloaden en internetvrijheden. Wij zullen een concept gaan opstellen om tot een Internet Bill of Rights te komen."

Lees ook: