GroenLinks: politiesite moet aangiftes seksueel geweld meer stimuleren

De website van de politie moet worden aangepast om meer steun te bieden aan slachtoffers van seksueel geweld en hun helpen bij het doen van een aangifte. Dat wil Kamerlid Kathalijne Buitenweg, die haar voorstel vandaag doet in debat met minister Dekker van Rechtsbescherming. Er wordt geschat dat seksueel geweld wel 30 keer vaker voorkomt dan uit het aantal aangiftes blijkt.

De huidige tekst op de site van de politie is bepaald niet behulpzaam. Zo wordt slachtoffers voorgehouden dat zij moeten nadenken over “de gevolgen voor de verdachte” en “de gevolgen van een eventuele valse aangifte”. Als zij na een zogeheten informatief gesprek met de politie de aangifte willen doorzetten, vereist dit dat zij nog een keer het initiatief nemen en naar de politie gaan. Na een bedenktijd kunnen slachtoffers volgens de site aangifte doen “of niet”.

Buitenweg: “De #metoo-discussie heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat veel slachtoffers van seksueel misbruik zich onvoldoende gesteund voelen. Hoewel de politie ongetwijfeld het beste voor heeft met slachtoffers, lijkt de tekst op de website nu vooral aangiftes te ontmoedigen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ik wil roep daarom het kabinet op om werk te maken van een meer begripvolle tekst op de website van de politie. Uiteindelijk is erkenning van het slachtoffer cruciaal voor het verwerkingsproces.”