GroenLinks presenteert sociaal vluchtelingenplan in antwoord op VVD

In reactie op het voorstel van de VVD om de Europese grenzen te sluiten voor vluchtelingen, komt GroenLinks met eigen plannen om te voorkomen dat vluchtelingen sterven doordat zij op de Middellandse Zee verdrinken. Eén van de voorstellen is dat vluchtelingen bij een Nederlandse ambassade asiel moeten kunnen aanvragen.

VVD-plan

De VVD krijgt veel kritiek op hun plan om de Europese grenzen volledig te sluiten voor asielzoekers, onder meer van GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. “Bootvluchtelingen worden door de VVD weggezet als gelukszoekers of potentiële terroristen. De minimale inzet die Nederland momenteel hanteert, wanneer het gaat om de opvang van vluchtelingen, zou volgens de VVD leiden tot ontwrichting van de samenleving.”

“Het feit dat 97 procent van de Syrische vluchtelingen nu al onder erbarmelijke omstandigheden wordt opgevangen in lekkende tenten in de buurlanden, vergeet de VVD voor het gemak even. Hun plannen zijn juist koren op de molen voor mensensmokkelaars die hun prijzen omhoog kunnen gooien.”

Een alternatief plan

GroenLinks geeft dinsdag gehoor aan de oproep van de VVD aan partijen die kritisch op het plan hebben gereageerd, om met eigen voorstellen te komen. Voortman stelt voor om asielaanvragen bij ambassades mogelijk te maken, meer reddingsmaterieel in te zetten in de Middellandse Zee en de instroom van vluchtelingen eerlijker te verdelen over Europese landen. Daarnaast wil GroenLinks net als de VVD investeren in opvang in de regio, maar dan zonder het dreigement van sluitende grenzen. Tot slot wil Voortman de oorzaak van de migratiestroom aanpakken door meer te investeren in diplomatie, ontwikkelingssamenwerking en het wegnemen van handelsbarrières, die economische groei in zwakke regio’s tegenhouden.

“In tegenstelling tot die van de VVD werken onze plannen wél om te voorkomen dat vluchtelingen in gammele bootjes de zee oversteken, steeds vaker met de dood tot gevolg”, reageert Voortman. “Met de voorstellen van GroenLinks pakken we zowel de acute problemen met de instroom aan, als de structurele oorzaak van de toegenomen aantallen vluchtelingen.”

Kamerdebat

Voortman vraagt dinsdag een debat aan over deze kwestie. Zij wijst erop dat met steun van de PvdA  er een meerderheid in de Tweede Kamer zou zijn voor voorstellen om het asielbeleid humaner te maken.

Voortman: “Wanneer je hart hebt voor mensen die huis en haard ontvluchten, is niets doen geen optie. Het is nu aan de PvdA om te kiezen: het rechtse, niet-humane voorstel van de VVD, of de sociale voorstellen van GroenLinks.”

Lees onze vijf voorstellen voor een duurzaam en sociaal vluchtelingenbeleid in Nederland, in de Europese Unie en daarbuiten.