GroenLinks wil tienduizenden mensen aan het werk helpen. GroenLinks presenteert daarom vandaag een werkwet in Den Bosch. De wet beloont mensen die vanuit de bijstand gaan werken. Deeltijdwerk wordt lonend. En gemeenten krijgen meer vrijheid om mensen aan het werk te helpen.

Veel te veel mensen staan in Nederland langs de kant. Zij leven vaak in armoede en hebben weinig toekomstperspectief. We moeten deze mensen veel meer kansen bieden om mee te doen, werk te vinden en zich te scholen en ontwikkelen. Daarom presenteert GroenLinks vandaag in Den Bosch een ‘Werkwet’. Femke Halsema en Ineke van Gent zijn daar op campagne met GroenLinks-wethouder Bart Eigeman. Hij heeft de afgelopen vier jaar 4.500 mensen vanuit de bijstand aan een baan geholpen. Zijn aanpak verdient landelijke navolging. De Werkwet van GroenLinks kan wethouders helpen om tienduizenden nieuwe banen te scheppen.

De Werkwet regelt allereerst dat werk meer loont. Mensen die vanuit een uitkering aan het werk gaan, moeten er netto op vooruit gaan. Het kabinet doet het tegenovergestelde: bijverdienen naast de uitkering is zo goed als verboden. De Werkwet regelt dat mensen die een bijbaantje vinden, de helft van de verdiensten mogen houden, tot een maximum van 344 euro per maand. Daarnaast vervalt de regel dat de ‘langdurigheidstoeslag’ moet worden ingeleverd wanneer iemand in de afgelopen vijf jaar ook maar één dag heeft gewerkt. Iedereen die niet meer inkomen heeft gehad dan bijstandsniveau, krijgt gewoon een toeslag.

Verder maakt de Werkwet van GroenLinks deeltijdwerk lonend. De huidige Wet werk en bijstand kent maar twee smaken: óf een uitkering, óf een voltijdbaan. Deeltijdwerk moet ook lonen. Vooral mensen die vanwege de zorg voor kinderen of gezondheidsproblemen niet volledig beschikbaar zijn, krijgen zo meer mogelijkheden om mee te doen. Alleenstaande ouders kunnen een leer-werk contract afsluiten. Negentigduizend moeders in de bijstand krijgen zo een nieuw toekomstperspectief. Zij kunnen minimaal tegen het minimumloon parttime werken en eventueel een opleiding volgen.

De Werkwet geeft tenslotte veel meer ruimte aan gemeenten. In de Wet werk en bijstand heerst de politiek van de angst: het kabinet houdt gemeenten en bijstandsgerechtigden veel te kort. Daardoor is het onnodig moeilijk om mensen vanuit een uitkering aan lonend werk te helpen. De Werkwet verandert dat. Gemeenten krijgen veel meer mogelijkheden om bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen en te houden. De aparte budgetten voor uitkeringen en reïntegratie worden samengevoegd tot één budget voor werk en inkomen. Met dit geld kunnen gemeenten alles doen wat leidt tot meer werkgelegenheid. Gemeenten mogen het geld dat zij besparen op de uitkeringen inzetten als loonkostensubsidies. Ook wordt het mogelijk om microkredieten te verstrekken voor de start van een eigen bedrijf.

Femke Halsema
Ineke van Gent