Commerciële piraterij moet aangepakt worden, maar dat is wat anders dan een kopie voor privé-gebruik. Het Europees Parlement gaf echter geen steun aan de wijzigingsvoorstellen van de groene fractie om dit onderscheid helder te maken. Zodoende dreigt zowel een privé-kopie als een back-up kopie onder de noemer 'piraterij' te vallen.

Van cd's tot geneesmiddelen, van merkkleding tot levensmiddelen. Van alles wordt nagemaakt zonder toestemming van de 'rechtmatige' eigenaar en verkocht in de Europese winkels en markten. In de strijd tegen deze piraterij stemde het Europees Parlement dinsdag 9 maart over een voorstel voor bescherming van intellectueel eigendom.

Grootschalig
GroenLinks lijsttrekker Kathalijne Buitenweg: "Het namaken van producten en vervolgens verkopen als 'echte', waarbij grove winsten gemaakt worden, moet tegengegaan worden. Zeker bij zaken als geneesmiddelen kan dit ook nog gevaarlijk zijn voor de consument. Maar die vorm van piraterij mag niet worden gelijkgeschakeld met het kopiëren of downloaden van cd's voor thuisgebruik. De groenen stelden voor om alleen grootschalige namaak met commerciële doeleinden strafbaar te stellen, maar hier was helaas geen meerderheid voor."

Software
Daarnaast wilden de Groenen niet dat patenten onder het voorstel vielen. Helaas kreeg ook dat voorstel geen steun. Buitenweg: "Met name voor de kleinere bedrijfjes die aan software ontwikkeling doen, is dat slecht. Het verder ontwikkelen van een idee, kan als kopiëren - en dus in strijdt met deze wetgeving op intellectueel eigendom - worden gezien. Dat is de dood in de pot voor innovatie en is een steun in de rug voor grote software bedrijven die op deze manier extreme juridische middelen in handen krijgen om concurrenten kapot te procederen."

Dubieus
Vanuit het Europees Parlement wordt bij de behandeling van een voorstel altijd iemand aangewezen als coördinator of rapporteur. In dit geval is de christen-democratische francaise Janelly Fourtou de rapporteur, wiens echtgenoot directeur van de mediagigant Vivendi Universal is. "Die keuze is op zijn minst ongelukkig te noemen. Het wekt de schijn van belangenverstrengeling en dat moet ten alle tijde voorkomen worden", aldus Buitenweg. Na mondelinge vragen vanuit de Groenen/EVA-fractie zegde de voorzitter van het Europees Parlement Pat Cox toe dit op te nemen met het bureau van het Europees Parlement (die aan een gedragscode voor europarlementariërs werkt).

Procedure
Alhoewel dit de zogenaamde eerste lezing van de wetgevingsprocedure was, is op initiatief van Fourtou gekozen voor de 'fast track procedure'. Er komt dan ook geen tweede ronde meer, en het Europees Parlement heeft dus geen zeggenschap meer. Alleen de Raad van Ministers van de lidstaten buigen zich, nog deze week, over de uiteindelijke tekst.