GroenLinks, PvdA en SP doen een oproep aan Zalm en De Geus om mee op werkbezoek te gaan naar de voedselbank. Zij vragen dit naar aanleiding van Zalms eerdere uitspraken in het Algemeen Dagblad, dat het wel meevalt met de armoede in Nederland. De voedselbanken groeien als kool: inmiddels halen zesduizend gezinnen met een minimuminkomen iedere week een voedselpakket af. Dit is een rechtstreeks gevolg van het kabinetsbeleid: de bevriezing van de lonen en uitkeringen, het nieuwe zorgstelsel, de verhoging van de huren en de verlaging van de huursubsidie.

Afgelopen najaar concludeerde ook het SCP in de Armoedemonitor: de armoede in Nederland is gestegen, de kloof tussen arm en rijk is gegroeid.

Koopkracht onder druk
Naast een toelichting op de uitspraken van Zalm over de armoede, vragen Ineke van Gent, Kees Vendrik, Saskia Noorman-Den Uyl en Jan de Wit inzicht in de actuele koopkrachtcijfers in 2006. Nu de loonstrookjes binnenkomen en de optelsom van alle kabinetsmaatregelen duidelijk wordt, worden de  bewindslieden opgeroepen om hun stelling “niemand gaat erop achteruit in 2006” hard te maken. De vragenstellers bestrijden dit: als je een laag inkomen hebt, chronisch ziek bent of in een huurwoning woont, is het koopkrachtverlies in 2006 enorm.

Vragen van de leden Van Gent, Vendrik (beiden GroenLinks), Noorman-den Uyl (PvdA) en De Wit (SP) aan de ministers van Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid, voorgesteld 18 januari 2006, over de uitspraken van de minister van Financiën over armoede in Nederland:

1. Herinnert u zich uw uitspraken over armoede in Nederland in het Algemeen Dagblad van 29 december 2005?
2. Kunt u bevestigen dat u heeft gezegd dat het met de armoede in Nederland wel meevalt en dat armoede in Nederland enkel een definitie-kwestie is? Zo ja, kunt u dit toelichten?
3. Bent u bekend met de door het SCP gehanteerde lage-inkomensgrens en het feit dat deze indicator een goede tijdsvergelijking mogelijk maakt? Bent u met ons van mening dat deze definitie het wel degelijk als ijkpunt kan fungeren om de groei of het verdwijnen van armoede uit Nederland zichtbaar te maken?
4. Erkent u dat het SCP afgelopen najaar heeft geconstateerd dat de relatieve én absolute armoede in Nederland, sinds het aantreden van het kabinet-Balkenende, is toegenomen en dat de kloof tussen arm en rijk is gegroeid?
5. Kent u de voedselbanken en is het u bekend dat het aantal huishoudens dat gebruik maakt van deze voedselbanken, explosief is gegroeid?
6. Bent u bereid met ons een werkbezoek te brengen aan een van de twintig voedselbanken in Nederland?
7. Klopt het dat u heeft gezegd “dat ieders koopkracht er volgend jaar op vooruit gaat”? Bent u het met ons eens dat u deze stelling niet hard kunt maken, aangezien tienduizenden huishoudens vooral aan de onderkant, door een stapeling van maatregelen in 2006 die niet in de CPB-koopkrachtcijfers zichtbaar gemaakt zijn  met een feitelijk koopkrachtverlies te maken krijgen?
8. Kunt u aangeven in hoeverre de loonstrookjes van januari overeenkomen met de geraamde koopkracht in 2006? Bent u bereid om aan het einde van de maand de Kamer een geactualiseerd koopkrachtbeeld toe te sturen?
9. Kunt u voor ons uitrekenen hoeveel de armoede onder gezinnen met kinderen en ouderen zou afnemen als u uw principiële opstelling over de kinder- en ouderkortingen zou laten varen?