GroenLinks, PvdA, SP en 50PLUS presenteren wetsvoorstel gelijke beloning

GroenLinks, SP, 50PLUS en PvdA willen dat er een einde komt aan de ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen. De vier partijen hebben daarom de handen ineengeslagen en presenteren vandaag een wetsvoorstel waarmee organisaties met meer dan vijftig werknemers verplicht worden aan te tonen dat bij hen sprake is van gelijk loon voor gelijk werk. Daartoe moet een certificeringssysteem worden ingevoerd, waarbij het verplicht wordt iedere drie jaar cijfers aan te leveren over het salaris van de werknemers. Als er sprake is van ongelijke beloning, dan krijgt de werkgever de kans de situatie te verbeteren. Indien daar geen gevolg aan wordt gegeven volgen boetes.

 

Nederland volgt daarmee wetgeving uit andere landen. In onder meer IJsland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn de afgelopen jaren wetten aangenomen die meer openheid en gelijke beloning verplicht stellen.

 

GroenLinks Tweede Kamerlid Nevin Özütok: “Het is onacceptabel dat in 2018 vrouwen nog steeds structureel minder betaald krijgen dan mannen. Wij willen gelijk loon voor gelijk werk, en geen onderscheid tussen mannen en vrouwen op dat vlak. Het hardnekkige verschil in beloning blijkt niet vanzelf opgelost te worden. Bedrijven laten ongelijkheid in loon bestaan, daarom is het tijd voor deze wet.”

 

PvdA Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen: “Als je op dit moment wil aantonen dat je minder verdient dan je mannelijke collega, dan moet je talloze barrières doorbreken om daar iets aan te doen. Je moet het allemaal zelf uitzoeken. Dat is de wereld op z’n kop en daarom draaien we met dit wetsvoorstel de boel om. Ongelijke beloning is daarmee geen individueel probleem meer, maar wordt het probleem van de hele organisatie. Zodat je zeker kan zijn dat je hetzelfde betaald krijgt als je collega’s.”

 

SP Tweede Kamerlid Jasper van Dijk: “Dat vrouwen voor hetzelfde werk minder betaald krijgen dan mannen, is ronduit beschamend. Honderd jaar na de invoering van het vrouwenkiesrecht wordt het hoog tijd dat we dat rechtzetten. We rekenen op brede steun voor onze wet. Partijen die ons niet steunen, willen blijkbaar terug naar de vorige eeuw.”

 

50PLUS Tweede Kamerlid Corrie van Brenk: “Gelijke beloning voor gelijk werk. Hoe simpel kan het zijn? Wie ongelijk wordt behandeld, wordt niet alleen tijdens haar werkleven financieel ondergewaardeerd, maar óók tijdens de pensioenjaren. Een leven lang dus!”

 

Vanaf vandaag kan via internetconsultatie iedereen laten weten hoe er over dit voorstel wordt gedacht. Daarnaast gaan de vier partijen de komende tijd met werkgevers, werknemers en belangengroepen in gesprek over hoe zij tegen de wet gelijke beloning aankijken. GroenLinks, 50PLUS, SP en PvdA willen vervolgens nog dit parlementaire jaar het definitieve wetsvoorstel indienen.