GroenLinks regelt 3 miljoen voor energiebesparing

In Nederland zijn bedrijven verplicht om maatregelen te nemen die energie besparen als die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Goed voor het klimaat en goed voor het bedrijf.

Maar sinds het dossier Klimaat naar een ander ministerie is verhuisd verdween in de begroting een bedrag van 3 miljoen om deze wet te handhaven en om bedrijven te informeren. GroenLinks Tweede Kamerlid Tom van der Lee heeft vandaag met succes dit bedrag weer op de begroting weten te krijgen.

Van der Lee: ‘Het is echt een overwinning om dit geld terug te krijgen. Wanneer er meer geld is voor handhaving en voorlichting dan doen bedrijven ook meer. Een win-win situatie voor bedrijf en klimaat. En broodnodig omdat de afgesproken energiebesparing uit het Energieakkoord anders niet gehaald wordt.’

Gemeentes laten weten blij te zijn met het succes van Van der Lee. Zij kunnen met dit geld de Omgevingsdienst aan het werk zetten. Als de beloofde 3 miljoen niet zou komen dan zouden zij vanaf 31 maart gedwongen moeten stoppen met het toezicht. Gelukkig kunnen zij door met het bezoeken en voorlichten van bedrijven over hun energiehuishouding om zo een bedrage te leveren aan de forse ambitie om CO2  terug te dringen.