GroenLinks heeft bij het Belastingplan twee belangrijke successen behaald. Gezondheidskundige verzorging blijft vrijgesteld van BTW, waardoor bijvoorbeeld de psycholoog en de huisartsondersteuner betaalbaar blijven. Wie na zijn 65-ste doorwerkt, wordt daarvoor beloond, eveneens dankzij een amendement van Kees Vendrik.

Een Kamermeerderheid heeft het amendement van Kees Vendrik ondersteund om de vrijstelling van BTW voor gezondheidskundige verzorging in stand te houden. Hierdoor blijven de diensten van complementaire artsen (BIG-geregistreerde artsen die ook alternatieve geneeswijzen toepassen), psychologen, pedagogen, chiropractoren, osteopathen en verpleegkundigen die werken als zelfstandig praktijkondersteuner voor huisartsen, onder de BTW-vrijstelling vallen.

In het Belastingplan 2008 was een plotselinge wijziging van de BTW-vrijstelling opgenomen met grote financiële en administratieve gevolgen voor mensen werkzaam in de gezondheidszorg, zorgbehoevenden en voor de premies in de verzekeringen. In het amendement en in een bijbehorende motie wordt het kabinet opgeroepen om volgend jaar na overleg met alle betrokkenen met een toekomstvisie te komen op de Wet BIG en de relatie van deze wet met de fiscaliteit. Niet de staatssecretaris van Financiën maar de Minister van VWS hoort hoofdverantwoordelijk te zijn voor deze gevraagde toekomstvisie.

Kees Vendrik heeft ook een meerderheid achter zich weten te krijgen voor een wijziging waardoor doorwerken na het 65-ste levensjaar wordt gestimuleerd en de mobiliteit op de arbeidsmarkt wordt bevorderd. In geest met een eerder amendement van Kees Vendrik ten tijde van de Wet Vut, prepensioen en levensloop blijft doorwerken vanaf de VUT-gerechtigde leeftijd financieel lonen. Tegelijkertijd hebben sociale partners toegezegd dat bij aanname van het amendement voorwaardelijke rechten worden omgezet in onvoorwaardelijke rechten waardoor de overgang naar een andere werkgever wordt bevorderd. Daarnaast wordt de regeling bij het ABP die ervoor zorgt dat mensen het financiële advies krijgen om precies op hun 64ste en 11 maanden te stoppen met werken omdat ze anders dief van hun eigen portemonnee zijn, omgevormd tot een regeling die doorwerken ook na het 65ste levensjaar aantrekkelijk maakt. Dit heeft effect op vele werkers in publieke dienst zoals ambtenaren, rechters, onderwijzers en vele anderen.

Kees Vendrik