"Toetreding van Roemenië tot de EU in 2007 is alleen mogelijk als dat land volledig voldoet aan de politieke Kopenhagen-criteria zoals de mensenrechten situatie. Daartoe moet het zijn inspanningen aanzienlijk opvoeren om op alle terreinen hervormingen door de voeren. Extra huiswerk dus", aldus GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk.

De buitenlandcommissie van het Europees Parlement ging donderdag 19 februari akkoord met een lijst problemen die extra aandacht verdient vóórdat de toetredingsonderhandelingen afgerond kunnen worden. De lijst is opgesteld door Lagendijk. De rapporteur voor de toetreding van Roemenië, de Engelse liberale Baroness Nicholson, nam het voorstel over.

Hoewel Roemenië vooruitgang maakt, betreurt de buitenlandcommissie dat op een aantal gebieden Roemenië serieuze problemen heeft bij het vervullen van de zogenaamde politieke Kopenhagen-criteria. Het land moet vooral werk maken van de volgende punten:
- het nemen van anti-corruptie maatregelen, die zich in het bijzonder richten op het politieke niveau en de uitvoering van de anti-corruptie wetten .
- de instelling van een onafhankelijke en goed functionerende rechterlijke macht, met in het bijzonder een inperking van de macht van het Ministerie van Justitie en meer financiële middelen voor de rechterlijke macht.
- vrijheid voor de media, door met name doorslaggevende acties te ondernemen tegen de pesterijen en intimidaties tegenover journalisten en door de economische controle over de media die tot zelfcensuur geleid heeft, in te perken.
- maatregelen die een eind maken aan mishandelingen op politiebureaus, om te beginnen door de publicatie van het verslag uit 2002 van de commissie van de Raad van Europa voor de Preventie van martelingen over de omstandigheden op politiebureaus.

"De boodschap is duidelijk: als u zo doorgaat kunt u het wel schudden. Het is nu aan de Roemeense regering om de EU duidelijk te maken dat het haar ernst is. Zo niet dan kunnen de Roemenen toetreding voorlopig wel vergeten", aldus Lagendijk.