"Roemeense toetreding tot de EU in 2007 kan alleen als het volledig voldoet aan de politieke Kopenhagen-criteria. Daartoe moet het zijn inspanningen aanzienlijk opvoeren", aldus GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk. "Roemenië verdient nu een gele kaart en dus geen rode zoals collega Oostlander van het CDA wil.”

Europarlementariër Arie Oostlander (CDA) stelde eerder voor, onder andere in de buitenlandcommissie van het Europees Parlement, om de toetredingsonderhandelingen met Roemenië op te schorten. Lagendijk is het daar niet mee eens.

Menens
“Roemenië moet de inspanningen aanzienlijk opvoeren om op alle terreinen hervormingen door de voeren. Daarvoor hoeven de lopende toetredingsonderhandelingen niet opgeschort te worden, maar moeten de EU-onderhandelaars wel duidelijk maken dat het menens is.”

Groenen, liberalen en socialisten
Samen met de Britse liberale Emma Nicholson (opsteller evaluatierapport Roemenië) en de woordvoerders van de socialistische fractie wil Lagendijk het rapport zo aanscherpen, dat de Roemenen precies weten wat Europa van hen verwacht. Lagendijk: “Onze boodschap zal zijn: `Als u zo doorgaat, kunt u het wel schudden´. Het is vervolgens aan de Roemeense regering om de EU duidelijk te maken dat het hen ernst is. Zo niet dan kunnen de Roemenen toetreding voorlopig wel vergeten."

Eisen lijst
Roemenië kan volgens de woordvoerders van de drie fracties (groenen, liberalen en socialisten) de onderhandelingen in 2004 alleen afhandelen als het de volgende punten volledig uitvoert:
- anti-corruptie maatregelen, die zich in het bijzonder richten op het politieke niveau, nemen en uitvoeren.
- een onafhankelijke en functionerende rechterlijke macht, met in het bijzonder een inperking van de macht van het Ministerie van Justitie. En het ter beschikking stellen van meer financiële middelen voor de rechterlijke macht.
- vrijheid voor de media, door met name doorslaggevende acties te ondernemen tegen de pesterijen en intimidaties tegen journalisten. En de economische controle over de media, die tot zelfcensuur geleid heeft, inperken.
- maatregelen die een eind maken aan mishandelingen op politiebureaus, om te beginnen door publicatie van het verslag uit 2002 van de commissie Preventie van martelingen van de Raad van Europa over de omstandigheden op politiebureaus.

Actieplan
De Europese Commissie moet met de Roemeense regering actieplannen opstellen - met duidelijke ijkpunten - om zo de vooruitgang van deze hervormingen beter te kunnen evalueren.