Geef trein, tram en bus weer perspectief!

Het 'openbaar-vervoertje pesten' van het kabinet-Balkenende moet nu stoppen. Dat is de belangrijkste inzet van GroenLinks bij de bespreking van de begroting Verkeer en Waterstaat komende week. GroenLinks zal in de Kamer voorstellen doen die de reiziger van trein, tram en bus weer perspectief geven.

Het kabinet-Balkenende breekt het openbaar vervoer af. Het kabinet is direct verantwoordelijk voor de verloedering van de spoorwegen. Het legt in de begroting een enorme bezuiniging op aan het stads- en streekvervoer.

Reizigersaantallen in het openbaar verover zullen komend jaar gaan dalen. GroenLinks vindt het onverantwoord de prijs van de kaartjes in het openbaar vervoer te verhogen, terwijl de kwaliteit fors afneemt.

Wijnand Duyvendak zal bij de begrotingsbehandeling vier concrete voorstellen doen om de afbraak van het openbaar te stoppen, en de aangekondigde prijsverhogingen ongedaan te maken. Deze amendementen hebben een deugdelijke financiele dekking. GroenLinks roept de andere partijen, met name het CDA, op deze amendementen te steunen.

1. Nu geen verhoging van de prijs van het treinkaartje (boven inflatieniveau),

2. Nu geen verhoging van de prijs van de strippenkaart (boven inflatieniveau),

3. Geen korting op de exploitatiegelden voor het stads- en streekvervoer (60 miljoen euro),

4. Extra geld voor het achterstallig onderhoud aan het spoor (125 miljoen euro).